Dacă ții la silueta ta însă, există o regulă pe care să o respecți de sărbători: poți mânca de toate, însă nu la aceeși masă, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Singura regulă pe care să o respecți la masa de sărbători
Persoanele care au ținut post ar trebui să introducă treptat alimentele, cu cantități mici de proteine. Cel mai important sfat însă este să nu mâncâm multe alimente la aceeași masă.
„Putem începe dimineața cu un ou, cu un produs lactat, un pic de brânză. Dacă suntem iubitori de carne de porc, putem consuma cantități mici de produse reci, precum tobă, lebăr, dacă sunt făcute în casă”, explică Lygia Alexandrescu.
Lebărul, caltaboșul și salata de boeuf, cele mai calorice preparate
În cazul în care cumpărăm de la magazin lebăr sau caltaboș, nutriționistul recomandă să citim cu atenție etichetele acestor produse și să ne asigurăm că "descrierea începe cu cuvântul carne, nu cu apă, proteine sau cifre, ci carne. Este foarte important ca acel produs să conțină minimum 80% carne, iar atunci îl putem considera un produs de calitate”.
De asemenea, Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, spune că preparatele tradiționale precum lebărul, caltaboșul, cârnații și salata de boeuf sunt cele mai dăunătoare, deorece au cel mai mare conținut calorice, de aceea ar trebui să limităm consumul acestora în perioada sărbătorilor și să nu le mâncăm zilnic.
Ceaiurile ajută digestia
În perioada sărbătorilor, sunt recomandate și ceaiurile digestive, deoarece „ne ajută foarte mult să absorbim bine la nivel intestinal proteinele, dar să putem elimina grăsimile în colon, să nu se depună pe vase. Digestia la fel, trebuie și ea stimulată cu aceste ceaiuri, ușor diuretice și ușor laxative.”, spune Lygia Alexandrescu
De ce nu trebuie să renunțăm la pâine
Deși foarte multe persoane renunță la pâine pentru a evita kilogramele în plus, nutriționiști spun că aceasta nu trebuie evitată.
„Pâinea trebuie să fie prezentă, undeva 30 de grame de pâine dimineața. Lângă toate aceste bunătăți din carne, pâinea este necesară pentru că vine cu fibre. Alături de legume, ea vine cu fibre și practic mobilizează bolul intestinal și asigură evacuarea corectă a tuturor toxinelor.”, explică Lygia Alexandrescu.
Când trebuie să mâncăm desertul
Deserturile nu ar trebui mâncate imediat după ce am consumat micul dejun sau alte preparate tradiționale, spune Lygia Alexandrescu.
„Categoric putem mânca dulciuri, însă nu imediat după un mic dejun copios mai radem și o felie de cozonac. Sfatul meu este să ne uităm la ceas, să așteptăm două ore și apoi mâncăm și felia de cozonac.”
După micul dejun, pauză și apoi desert, recomandat este să facem o plimbare.
foto: shutterstock.com