Considerate super-fructe, pentru ca au foarte multi nutrienti, ciresele contin peste 70% apa (la fel ca organismul uman), restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E si PP; minerale si oligoelemente precum: fier, indeosebi potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt. Mai contin albumina, hidrati de carbon, fibre alimentare, acizi organici liberi, potrivit Agerpres.
Ciresele amare se numara printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanti. Fie ca le consumam proaspete, sub forma de sirop sau de dulceata, acestea sunt adevarate medicamente pentru organismul uman. Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai puternice decat vitamina E. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare pe zi poate oferi aceeasi ameliorare a durerii pe care o obtinem dupa ce luam o aspirina sau un nurofen. Cu cat ciresele au o culoare mai inchisa, cu atat mai mare este continutul lor de antocianine. In coaja cireselor se afla cei mai multi antioxidanti, care sunt esentiali pentru sanatate.
Verdictul dat in urma a zece ani de studii minutioase in diverse laboratoare si spitale universitare a fost clar: delicioasele fructe rosii sunt un medicament incontestabil, care combate cu un incredibil succes cateva zeci de boli grave.
Ciresele amare sunt un excelent remediu pentru tratarea durerilor musculare, a imbatranirii premature, a afectiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne.
Prezenta acidului elagic (compus fenolic) cat si a unui procentaj mare de flavonoide ca: antocianidine, quercitin, confera cireselor proprietati antioxidante cu o actiune puternica de anihilare a efectelor generate de radicalii liberi, si de scadere a nivelului de acid uric din sange.
Ciresele amare sunt, de asemenea, singura sursa naturala de melatonina, un antioxidant puternic, cu proprietati imunomodelatoare. In plus, ciresele contin compusi care protejeaza impotriva bolilor neuro-degenerative.
O alta virtute terapeutica a acestui produs este continutul bogat in potasiu, care impiedica cresterea colesterolului. Specialistii in medicina naturista ii sfatuiesc pe cei cu afectiuni respiratorii (astm, bronsita) sa consume cirese proaspete.
Pentru efectele lor terapeutice, ciresele amare sunt folosite cel mai des contra unor boli degenerative, contra bolilor cardiace sau vasculare, ori contra unor forme de cancer. Ciresele amare reduc durerea, inflamatiile si efectele ce se datoreaza nutrientilor vegetali numiti si antocianine.
Actioneaza asemenea unui depurativ puternic, detoxifiant si energizant fizic si psihic. Bogate in vitamina C, calciu, magneziu si potasiu, aceste fructe joaca rolul unui sedativ al sistemului nervos. Depresia si insomnia pot fi vindecate cu succes cu o cura de cirese amare care presupune consumul unui kilogram pe zi sau sirop de cirese amare. Cura cu cirese amare va imbunatati somnul, eliminand incet si sigur somnul agitat, insomnia si oboseala asociata cu acestea.
Ciresele amare reduc riscul de cancer de colon si a celui gastric. Un studiu de medicina a evidentiat faptul ca ciresele amare previn cancerul de colon, al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. De altfel, o cura de 6-8 saptamani cu cirese amare, cand cancerul de colon este instalat, scade volumul tumorilor in 40% din cazuri. Studii similare au aratat si influenta cireselor in reducerea numarului de celule bolnave in cancerul de san, potrivit www.emigrantul.it.
Ciresele amare sunt indicate in bolile reumatice, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, constipatie. Peste 62% din europeni sufera de afectiuni reumatice. Tratamentul cu cirese amare timp de 6-8 saptamani ajuta in reducerea inflamatiilor, elimina durerile treptat, impiedica aparitia proceselor degenerative, reda mobilitatea articulara.
Ciresele amare pot preveni dementa senila si boala Alzheimer. Un colectiv de medici americani, condus de neurologul Kim Do, a demonstrat ca substantele chimice din ciresele amare sau cele negre incetinesc procesele de imbatranire ale celulelor nervoase, potrivit www.emigrantul.it. Curele de cirese amare sunt de un real beneficiu la orice varsta.
Sursa: Agerpres