"Referitor la aceasta dieta se ridica deseori urmatoarea intrebare: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului? Raspunsul este: categoric da. O dieta vegetariana diversa, care sa includa: fructe, legume, cereale, nuci si seminte, acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine", afirmă nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si zaharului, sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale.
Nutritionistul precizeaza ca dieta echilibrata trebuie sa contina grasimi de calitate superioara.
"Dietele vegetariene sunt sarace in lipide, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. O problema ar fi vitamina D, ea nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, este suficienta pentru sinteza vitaminei D", arata nutritionistul.
Ea sustine ca mineralele sunt o categorie importanta de microelemente esentiale pentru un bun sistem imunitar, mai ales in sezonul rece.
De asemenea, calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se gaseste in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli.
Lygia Alexandrescu spune ca zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci.
"Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales in post. Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si deci consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier, este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si sfecla rosie", declara nutritionistul.
In opinia acesteia, marea problema este aportul alimentar de vitamina B12 in post, vitamina care este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala.
"Asadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate in aceasta perioada, daca exista o carenta rezultata in urma testelor. In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana inainte de Craciun are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalitate, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta. Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si mentin greutatea corporala normala", mai explica nutritionistul.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: