Congestionarea si inflamarea cailor respiratorii (la nivelul nasului, gurii sau gatului) au ca rezultat sforaitul in timpul noptii. Caile respiratorii se ingusteaza si tesutul lor vibreaza in timp ce aerul trece prin ele, rezultand sunetele atat de cunoscute care variaza de la cele infundate pana la unele aspre si ridicate.
De multe ori, inflamarea cailor respiratorii se intampla din cauza alimentelor pe care le consumi seara. Daca tii cont de aceste probleme, ai putea sa faci schimbari in dieta care nu numai ca iti vor face bine, dar te vor ajuta sa scapi si de problema sforaitului.
Alimente de evitat:
- Lactate. Acestea pot creste cantitatea de mucus in caile respiratorii, ceea ce va face ca respiratia sa fie ingreunata pentru ca aerul va trece mai greu, iar in timpul noptii va aparea sforaitul. Asa ca, inainte de culcare ar fi bine sa eviti lactatele si bauturile cu lapte.
- Evita si prajelile, alimentele extrem de reci, alimentele condimentate, ciocolata si tutunul pentru ca au potential inflamator asupra cailor respiratorii.
- Evita sa consumi alcool si sedative pentru ca acestea duc la relaxarea tesuturilor moi si a muschilor din gat, provocand sforaitul.
Alimente care te scapa de sforait
Miere
Este un bun antiinflamator si antimicrobian. Inflamarea gatului poate fi redusa daca mananci miere. Poti sa o adaugi intr-un ceai pe care sa il bei seara inainte de culcare. Si un amestec de miere cu suc de lamaie poate face minuni.
Usturoi si ceapa
Ce-i drept mirosul nu intra in discutie, dar macar nu vei mai sforai. Ceapa poate fi un bun descongestionant nazal si e adesea recomandata pentru tratarea racelilor si gripei. In plus, e o sursa buna de antioxidanti. Usturoiul ajuta uscarea cailor nazale si reducerea mucusului in exces.
Ulei de masline
Desi nu actioneaza direct asupra sforaitului, are puterea de a rezolva una dinte problemele care conduc la sforait: aciditatea gastrica. Aceasta provoca inflamarea gatului. Uleiul de masline, in locul altor uleiuri saturate, poate avea efecte benefice in acest caz. Inlocuieste in dieta uleiurile de gatit cu ulei de masline si ai sa simti diferenta.
Ceaiuri
Multe ceaiuri au proprietati calmante asupra gatului iritat. Ceaiul de musetel cu lamaie si miere, ceaiul negru cu miere, ceaiul verde si ceaiul alb au fost efect descongestionant. Menta este, insa, una dintre plantele cel mai des folosite chiar si in descongestionantele nazale pe care le gasesti in farmacie, penru ca ajuta la curatrae cailor respiratorii de surplusul de mucus.