Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca cele mai multe dintre bauturile asa zise sanatoase pentru copii, cum ar fi sucurile din fructe naturale sau bauturile smoothie, sunt, de fapt, nocive.

Cercetorii au descoperit ca, de cele ami multe ori, intr-o sticla mica cu astfel de bauturi exista o cantitate mult prea mare de zahar, care ar trebui sa fie toata portia pe o zi intreaga pentru un copil, scriu cei de la The Guardian.

Rezultatul cercetarii celor de la BMJ a aparut la doar cateva zile dupa ce cancelarul George Osborne a anuntat marirea taxelor pe bauturile cu continut de zahar, dar sucurile din fructe si smoothie-urile erau omise din lista.

Cercetatorii trag un semnal de alarma si spun ca trebuie redus consumul de zahar la copii si cer sa fie luate masuri in cazul acestor bauturi cu continut ridicat de zahar, vandute sub eticheta de "produse sanatoase".

"Sunt promovate intens ca produse sanatoase, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Sucurile astea sunt ambalate frumos, colorate intens, sa para cat mai atractive." a spus profesorul Simon Capewell, unul dintre initiatorii acestui studiu.

In Marea Britanie, 1 din 5 copii cu varsta intre 4-5 ani si 1 din 3 copii cu varsta de pana in 11 ani sufera de obezitate sau au greutate peste limita normala. Iar copiii intre 4 si 10 ani consuma 30% din doza de zahar din aceste sucuri dulci. De altfel, tot consumul in doze mari de zahar duce si la o alta problema cu care se confrunta Anglia: dinti cariati si stricati din cauza zaharului.

Cercetatorii au analizat 203 de sucuri din fructe, necarbogazoase sau bauturi smoothie care se regasesc in cele mai mari lanturi de supermarketuri din Marea Britanie. Asa au descoperit ca jumatate dintre acestea contin doza de zahar pe care un copil ar trebui sa o consumse normal intr-o singura zi, adica 19grame, echivalentul a cinci lingurite. In sucurile normale specialistii au descoperit o cantitate de 7 grame per 100 ml, dar in celelalte bauturi, adica freshuri de fructe si smoothie-uri, cantitatea era mult mai ridicata. In medie, in aceste bauturi, s-a descoperit o cantitate si de pana la 13 grame de zahar per 100 ml.

Aceste fapte ar putea duce la penalizari pentru toate aceste marci, sustin analistii, conform The Guardian. Mai mult, consumul doar de fructe proaspete nu ar rezolva problema. "O diferenta majora intre fructul in intregime si suc este continutul de fibre. Organismul nostru asimileaza diferit consumul de suc proaspat fata de cel al fructelor proaspete" spun acestia.

Guvernul brtianic ii incuraja pe cetatenti acum sa consume 5 bauturi fresh pe zi, dar acumn, cercetatorii ii indeamna pe britanici sa fie atenti si sa renunte la consumul de sucuri. "Ideal ar fi sa consumati fructul cu totul, nu sucul. Parintii ar trebui sa dilueze sucurile cu apa si sa opteze pentru sucuri fara indulcitori sau zaharuri si sa le dea sa consume doar in timpul mesei. Portiile ar trebui limitate la 150 ml pe zi".