Pe internet există numeroase sfaturi despre cum să încetinești trecerea timpului, dar poate că nu s-a pus prea mult accent pe cel mai elementar dintre acestea, nutrienții pe care organismul îi primește imediat ce se trezește.

Da, prima masă a zilei, despre care se spune adesea că este cea mai importantă (deși este un mit), este încă unul dintre cei mai eficienți indicatori de sănătate pentru a analiza stilul de viață al oamenilor. 

Micul dejun poate fi foarte eficient pentru a încetini sau inversa efectele îmbătrânirii prin consumul de alimente sănătoase, bogate în vitamine și minerale.

La începutul anilor 2000, cercetătorul în domeniul longevității umane Dan Buettner a identificat cinci regiuni din lume cu cea mai mare speranță de viață. Apoi a încercat să identifice factorii-cheie îi ajutau să reziste mai mult timp și cu o calitate mai bună a vieții. Astfel a analizat prima masă a zilei pentru a încerca să deslușească care este "cel mai sănătos mic dejun din lume".

"Tortilla de porumb este o sursă excelentă de carbohidrați complecși din cereale integrale cu un indice glicemic scăzut".

Aceste "zone albastre", așa cum le-a numit el, erau regiunile Ikaria (Grecia), Loma Linda (California), Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia) și Nicoya (Costa Rica). El a publicat apoi rezultatele într-un raport care a fost reluat în revista Best Life. 

Specialistul s-a concentrat pe descrierea celui mai tipic mic dejun din Nicoya, regiunea din Costa Rica cu o speranță de viață foarte ridicată. 

"Sub un acoperiș de țiglă roșie, se aprind focuri de lemne în cuptoare de lut și se fierb oale de fasole picantă cu aluat de porumb", povestește Bueetner. Fasolea este amestecată cu ceapă, ardei roșu și ierburi locale, apoi se fierbe la foc mic timp de aproximativ un minut și mai târziu se amestecă cu orez.

"Tortilla de porumb este o sursă excelentă de carbohidrați complecși din cereale integrale, cu un indice glicemic scăzut", spune expertul. 

"Cuptoarele de lemn descompun pereții celulari ai porumbului, determinând creșterea nivelului de niacină, o vitamină care repară ADN-ul, care apoi eliberează aminoacizi care sunt absorbiți de organism. 

Pe de altă parte, "fasolea neagră conține aceleași antociani cu putere antioxidantă", a spus Buettner. În plus, antocianii și niacinele "scad tensiunea arterială, curăță colonul și reglează insulina", și sunt pline de "potasiu și vitamina B". Combinate cu orezul, ele creează un amestec de proteine dintre cele mai complete, care "eliberează toți aminoacizii necesari pentru hrana omului".

foto: shutterstock.com