1. Sunt numite “hrana pentru creier, dupa ce un studiu facut in 2012 a aratat ca o portie de afine pe zi poate preveni declinul cognitiv si pierderea memoriei.
2. Statul Maine, din Statele Unite ale Americii, produce cea mai mare cantitate de afine din lume. Cel putin asa sustine Universitatea din Maine.
3. Afinele pot fi folosite drept colorant alimentar natural, in locul colorantului albastru artificial.
4. Sucul de afine era impartit soldatilor in timpul Razboiului Civil pentru a-i proteja de scorbut (o boala care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C)
5. Afinele sunt mai bogate in antioxidanti decat oricare alt fruct sau leguma. O portie de afine ofera echivalentul de antioxidanti a cinci portii de morcovi, broccoli sau mere. Antioxidantii sunt importanti pentru sanatatea inimii si a pielii pentru ca reduc din efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Forta din spatele afinelor sta in fitonutrientul antocianina, un flavonoid care in cazul afinelor acel pigment albastru inchis, cu rol antiinflamator si anticancerigen.
Afinele, proaspete sau congelate, pot fi folosite in prajituri, insa cele congelate vor colora si aluatul. Ca sa previi acest lucru tavaleste fructele prin putina faina inainte sa le adaugi.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI SHARE ÎN BUCATE: