Daca in mod obinuit suferi de alergii primavara si vara, nu vei scapa de ele nici in anotimpurile mai reci. Exista plante care polenizeaza si toamna (pipirigul), asa ca pericolele alergiilor produse de polen inca persista. In plus, mucegaiul se dezvolta in umiditatea crescuta a toamnei declansand din nou alergii.

Ca sa scapi de ele mai usor, uite ce poti include in dieta de toamna.

Broccoli

Beneficiile acestei legume vin din continutul mare de vitamina C. Cercetarile au aratat ca 500mg de vitamina C pe zi ajuta in atenuarea simptomelor alergiilor (stranut, cai respiratorii infundate, tuse). In plus, broccoli face parte din familia cruciferelor, plante recunoscute pentru puterea lor de a elibera sinusurile. Pentru un plus de vitamina C poti adauga in meniu si alte legume din aceeasi familie: varza si conopida. Iti propunem sa incerci:

Ceapa si usturoi

Ambele sunt bogate in quercitina, un antioxidant puternic care functioneaza ca un antihistaminic si lupta cu alergiile. In plus are si puterea de a reduce inflamatiile. Trebuie sa stii, insa, ca quercitina nu este usor absorbita din alimente si s-ar putea sa ai nevoie si de suplimente pentru a obtine aportul necesar. Poti incerca in dieta de toamna mai multe retete care sa cuprinda usturoi si ceapa.

Dovleac

Il gasesti din blesug in acest sezon si il poti pune in supe consistente, in placinte sau paste. Dovleacul contine carotenoide, fitonutrienti care au rol de antioxidanti si se transforma in vitamina A, importante in lupta cu alergiile. Daca singura incercare culinara de pana acum a fost placinta cu dovleac, noi iti propunem alte doua retete gustoase:

Morcovi

Aceleasi carotenoide, mai exact beta-carotenul, il vei gasi si in morcovi, o sursa buna pentru a face plinul de Vitamina A. Vei obtine mai mult din beneficiile ei daca gatesti morcovii in loc sa ii consumi in stare cruda. Ii poti pregati la abur sau ii poti pune in retete gustoase. Noi avem doua propuneri pentru tine.

Telina

Telina este o leguma bogata in vitamina C si compusi cu rol anti-inflamator, ceea ce o transforma intr-un inamic al simptomelor alergiilor. Este gustoasa si cruda, si gatita si nu trebuie sa ii ignori partile verzi pe care le poti toca in salate, supe si tocanite. Noi iti propunem o salata pe care sa o poti aseza langa pastele preferate.