1. O boaba de mazare de marime medie cantareste intre 0.1 si 0.36 grame.
2. Verdele nu este culoarea de “maturitate” a boabelor de mazare. O boaba de mazare coapta are culoare galbena.
3. Mazarea a devenit un trend in bucatariile din Franta in timpul lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Gradinarul lui cultiva mazare in gradina de la Versailles, iar regele devenise obsedat de aceasta leguma pe care o cerea tot mai des in felurile de mancare.
4. Doar 5 procente din mazarea cultivata se vinde proaspata. Restul este vanduta ca produs congelat.
5. In Europa, cel mai mare producator de mazare este Marea Britanie. Iar primele pungi cu mazare congelata s-au vandut in anii ’20.
6. O portie de mazare are mai multa vitamina C decat 2 mere si mai multe proteine decat un ou intreg.
7. Recordul mondial de mancat mazare este detinut de o britanica, din 1984. Ea a mancat 7.175 boabe de mazare intr-o ora.
8. Frunzele de mazare sunt considerate delicatesa in China.
9. Amidonul extras din boabele de mazare se foloseste pentru fabricarea materialelor bioplastice. Unele sunt biodegradabile, asa ca le gasim in pungi, recipiente, ambalaje. Altele sunt folosite pentru implanturi medicale, carcase de telefon, fibre textile.
10. Banala planta de mazare a fost cea de la care au pornit descoperirile geneticii moderne. Calugarul austriac Gregor Mendel, planta mazare in gradina manastirii si a inceput sa o studieze. Experimentele sale pe florile plantei de mazare au dus la generalizarile, ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile ereditatii ale lui Mendel”.
Vrei sa incerci mazarea in retete noi? Avem cele mai bune propuneri pentru tine: