Oricât de odihniţi am fi, oricât de disciplinaţi cu somnul, energia este la minim de multe ori. Şi atunci mâncăm ceva sau ronţăim. Este foarte important, însă, ce gustări alegi în sezonul rece pentru a avea energie.
Gustările îţi influenţează randamentul şi starea de spirit
Ceea ce mâncăm se reflectă în o mulţime de aspecte din viaţa noastră, fără să ne dăm seama o clipă. De exemplu, când mâncăm ceva dulce ne simţim mai fericiţi, mai plini de energie şi chiar mai eficienţi. Pentru că nu doar că ne creşte nivelul de zahăr în sânge, care se transformă apoi în energie, ci şi pentru că gustul de dulce ne întoarce cumva în copilărie, unde ne simţeam în siguranţă şi fără griji.
Riscul de excese alimentare creşte când suntem obosiţi, stresaţi, când vremea de afară ne face melancolici. Tocmai de aceea este important ce mâncăm şi, mai ales, ce gustări luăm; pentru ca în multe cazuri tocmai gustările sunt adevăratul duşman al siluetei, nu ce şi cât mâncăm în timpul meselor principale.
Cinci gustări care îţi ridică nivelul de energie
Nutriţioniştii vin mereu cu sfaturi privind ce ar trebui să însemne o gustare sănătoasă. Majoritatea recomandă fructe, legume, iaurturi, însă când ai poftă şi de altceva poţi să îţi prepari şi singur/ă o gustare sănătoasă şi gustoasă, care să îţi ridice şi moralul, şi nivelul de energie.
Secretul unei gustări bune şi la gust, şi pentru organism este să conţină trei elemente cheie: fibre, proteine şi grăsimi sănătoase. De ce? O gustare care le cuprinde pe toate îţi reglează nivelul de zahăr din sânge, îţi ofera satisfacţie pe termen mai lung şi, totodată, te ajută să îţi ţii în frâu poftele.
Ce ronţăim când avem nevoie de un boost de energie
Ronţăitul reprezintă un mare pericol pentru sănătate şi pentru siluetă. Dacă ştii, însă, ce să ronţăi şi nu trişezi, vei avea doar energie, nu şi kilograme în plus pe care apoi te vei chinui să le dai jos.
Migdalele sunt o gustare ideală, gustoasă şi hrănitoare deopotrivă. O porţie de migdale (aproximativ 23 de sâmburi) conţine 48% din doza zilnică recomandată de vitamina E. Consumul de migdale diminuează riscul de boli cardiovasculare, iar grăsimile sănătoase pe care le conţin ajută la menţinerea echilibrului colesterol bun - colesterol rău în organism.
Ciocolata amăruie este bogată în nutrienţi care îţi influenţează performanţele. Concentraţia de zahăr şi cafeină te ajută să te simţi mai energic/ă şi să îţi menţii concentrarea. Ciocolata neagră conţine, de asemenea, magneziu, care te scapă de stres în mod natural. Un sfert de ciocolată neagră poate fi gustarea perfectă atunci când simţi că ai "bateria" la minim, o plăcere nevinovată pe care ţi-o poţi face atunci când ai poftă de ciocolată.
Un mix de fructe deshidratate sau uscate îţi va oferi un boost de energie şi îţi va potoli foamea în orice moment al zilei. Un amestec de stafide, seminţe, caju, migdale şi nuci conţine toţi nutrienţii de care ai nevoie; fructele sunt digerate mai repede şi te vor umple de energie, în timp ce migdalele şi nucile se digeră mai greu, astfel că nu vei resimţi curând senzaţia de foame.
O combinaţie de fructe şi unt de migdale reprezintă mixul perfect de energie şi proteine de care ai nevoie pentru a-ti conserva energia şi a-ţi păstra puterea de concentrare. Merele, spre exemplu, sunt bogate în antioxidanţi şi conţinutul lor de zahăr (cca. 13 g) le face mai eficiente şi decât cafeaua. Bananele sunt şi ele o sursă naturală de energie; zaharurile pe care le conţin se descompun rapid, iar potasiul contribuie la echilibrarea nivelului de sodiu din organism.
Vrei să prepari acasă energy balls? Amestecă miere, ovăz, migdale, fulgi de ciocolată, formează bile din pasta rezultată şi bagă-le la frigider. Obţii astfel o gustare excelentă, care te va umple de energie, bogată în nutrienţi, proteine, carbohidraţi, grăsimi şi fibre. Aceste "bombiţe" de energie sunt excelente pentru persoanele care fac efort fizic intens, dar şi pentru cele care doresc să îşi menţină greutatea sau să îşi mărească masa musculară.
Sursa foto: shutterstock.com