Cu toate acestea, este important ca acestea să fie preparate corect, deoarece pot  reprezenta un risc pentru sănătate, uneori ireversibil.

Prin urmare, înainte de a introduce orice aliment, este esențial să se curețe bine recipientul, ceea ce include dezinfectarea și sterilizarea borcanului de sticlă.

Botulismul: principalul risc

Botulismul este, potrivit experților, principalul risc legat de conservele de casă. Este o boală gravă și uneori fatală, cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, care trece neobservată, deoarece nu provoacă modificări ale mirosului sau gustului produsului. Atunci când se înmulțește în alimente, această bacterie produce o toxină, care este una dintre cele mai active otrăvuri cunoscute și care rămâne în alimente fără să le modifice cu ochiul liber. Botulismul este cauzat de ingestia acestei toxine.

Alimentele conservate care sunt ambalate necorespunzător pot crea condițiile pentru ca bacteriile să producă toxina, care afectează sistemul nervos și poate provoca dificultăți de respirație și chiar paralizie musculară.

"Condițiile anaerobe (fără oxigen) ale ambalajului sunt ideale pentru ca bacteriile să se dezvolte și să producă toxina", spune Miguel Marcos, medic internist la Spitalul Universitar din Salamanca, prin intermediul rețelelor sale de socializare.

De exemplu, adăugarea de condimente, usturoi sau ierburi aromatice în ulei ajută la inhibarea dezvoltării Clostridium botulinum. De asemenea, este esențial să alegeți fructele proaspete în momentul potrivit de coacere, să îndepărtați fructele rupte, învinețite sau chiar crăpate și, bineînțeles, să le spălați cu apă potabilă.

La rândul lor, experții recomandă să încălziți borcanele la bain-marie după ce au fost umplute și fără să puneți capacele. Un gest care "asigură un vid perfect odată terminate conservele". 

De asemenea, înainte de a consuma conservele făcute în casă, este de obicei indicat să le încălziți la 80ºC timp de cel puțin 10-20 de minute pentru a distruge toxinele care ar putea fi prezente.