Potrivit Lygiei Alexandrescu, nutritia corespunzatoare si somnul suficient sunt cei mai importanti factori care favorizeaza acumularea de energie necesara procesului de invatare.
"O alimentatie adecvata poate stimula sistemul imunitar, mai ales pe perioada sezonului rece cand traim in mod constant, la scoala sau la serviciu, intr-o adevarata "supa" de bacterii si virusi. Obiceiurile alimentare nesanatoase, adica un regim bogat in zahar, alimente semipreparate, pline de grasimi si sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exercitiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul in orase mari, suprapopulate sau in apropierea antenelor de telefonie mobila, consumul constant de apa de la robinet, bauturi carbogazoase dulci - sunt doar cativa factori care pot declansa o criza a sistemului imunitar", explica nutritionistul.
Lygia Alexandrescu precizeaza ca organismul are nevoie de timp sa asimileze alimentele si de aceea un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, pot sustine ritmul de viata al scolarului de azi.
"De cele mai multe ori, acasa, mamicile se straduiesc sa gateasca gustos, insa dietetic si cat mai natural. Copiii nostri insa merg zilnic la scoala si este datoria noastra de parinti ca, indiferent cat de ocupati suntem, sa ne preocupam in mod constant si de alimentatia lor cat nu sunt acasa. Ideal ar fi sa nu avem constiinta impacata si sa ne multumim sa le dam bani de buzunar pentru o gustare cumparata si mancata pe fuga", spune nutritionistul.
Ea afirma insa ca in clasele primare si gimnaziale copiii accepta mai usor pachet de acasa, iar la liceu nevoia lor de independenta crescuta se rasfrange si la nivelul alimentatiei.
"Cu toate acestea, noi ca parinti trebuie sa incercam sa fim inventivi si sa ii determinam sa manance sanatos si la scoala. Nu este usor sa concurezi cu punga de snacks colorata si stralucitoare de la bufetul scolii, insa nu e imposibil si necesita rabdare si timp alocat educatiei", subliniaza Alexandrescu.
Ea arata ca, atunci cand facem pachetul pentru scoala, trebuie pus inainte de toate in ghiozdan un articol de igiena pentru dezinfectarea mainilor inainte de masa (gel antibacterial, servetele umede). De asemenea, trebuie tinut seama de faptul ca pauza nu dureaza mai mult de 10 - 15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie sa fie proportionala cu timpul necesar ingerarii ei.
"Pentru copii, aspectul alimentului conteaza enorm, de aceea se pot folosi containere din plastic, cu capac, pentru ca alimentele sa ramana integre ca forma. Trebuie evitate alimentele gatite care sunt perisabile, sunt greu de manevrat, prezinta pericolul rasturnarii si au un miros greu pentru cei din jur", mentioneaza nutritionistul.
Ea recomanda pentru scoala sandwich-ul cu paine integrala sau de secara, cu branza nesarata sau carne de pui/curcan si fructele proaspete si arareori sucul proaspat stors cu pulpa, legume proaspete curatate si taiate in felii sau rondele - ardei, gogosari, morcovi -, fructe uscate in amestec cu nuci, migdale, alune neprajite, sana sau lapte batut natural (ambalate in recipienti cu dop etans) cu biscuiti digestivi bogati in fibre - sau cu o chifla de graham unsa in mijloc cu unt de alune