Daca arunci doar o privire pe blogul ei, te indragostesti iremediabil. Anca face adevarate minuni in materie de dulciuri si recunoaste ca nici ea nu se poate abtine de la ele. La cum arata, o credem pe cuvant. Te invitam sa-i citesti povestea si sa te pregatesti de o experienta cu adevarat dulce!

Cand si de ce ai ales sa iti faci un blog culinar? Ce inseamna pentru tine mancarea?

Acum aproape un an jumatate, la insistentele familiei mele m-am apucat de Cookie Jar. Motive se gasesc multe dar cred ca principalul este ca am vrut sa impartasesc cu alti impatimiti pasiunea mea pentru vedeta oricarei mese: desertul. E putin filosofica intrebarea asta despre mancare. Evident, inseamna ceea ce e pentru toti oamenii - un fel de combustibil. Dar pentru mine, mancarea mai inseamna si un mijloc de socializare, prin intermediul caruia am intrat intr-o comunitate si am cunoscut niste oameni minunati.  

In descrierea de pe site spui despre tine “la sala merg doar ca sa pot manca desert”. Iti iese treaba asta? Cat de des ar trebui sa mergem la sala astfel incat sa putem manca in fiecare zi cel putin o prajitura?

E drept ca nu imi iese intotdeauna. Momentan trec printr-o perioada mai activa din punctul acesta de vedere, datorita sotului meu care ma ia din fata calculatorului sau al cuptorului si ma trage cu el la sala. In ceea ce priveste cat de des, asta depinde foarte mult de metabolismul fiecaruia si de stilul de viata, nu cred ca exista o reteta standard. Eu daca reusesc sa merg de trei ori pe saptamana simt ca merit doua prajituri la o masa, nu una!

Citind blogul tau am uneori senzatia ca nu mananci niciodata mancare de oameni mari, ci doar prajituri, torturi, ciocolata … cum stai cu glicemia? :)

Foarte bine, cu colesterolul mai negociez insa.

Foarte multe dintre torturile facute de tine au ca inspiratie povesti si desene pentru copii. Daca ai face unul inspirat din filme pentru oameni mari din ce film te-ai inspira?

Ceva inspirat din filmele lui Tim Burton, sunt foarte foarte creative iar desenele lui animate parca sunt facute sa fie recreate din pasta de zahar.

 

Care este cea mai frumoasa amintire legata de mancare/bautura?

Pentru mine e un fel de amintire in care sunt ingramaditi toti anii copilariei, in care mereu miroasea a ceva bun in bucatarie iar eu misunam pe langa mama gata sa imi bag mana in vreun aluat sau sa dau o fuga pana in gradina dupa niste patrunjel proaspat.

Tara/locul unde ai gustat cea mai buna mancare si ne-ai recomanda sa mergem

Eu sunt mare fan mancare mediteraneana si mai ales greceasca - mancare simpla, prospata si incredibil de gustoasa.

 

Care sunt retetele (sau pozele) de pe blog cu care te mandresti cel mai tare? Ce le-ai recomanda cititorilor foodstory?

Cred ca reteta cea mai populara este cea de cheesecake, testata de multi prieteni care, intre timp, au devenit adeverati maestrii ai cheescake-ului. Este simpla si la indemana oricui si ce ma face sa fiu mandra de aceasta reteta este ca a convins multi prieteni ca nu e greu sa faci un desert cu care sa iti uimesti familia sau pe cei dragi. 

Ceai sau cafea? Care este bautura preferata pentru micul dejun?

Cafea, fara nicio indoiala!

Vin sau bere seara, la cina?

In principiu depinde de cina, dar pana vara trecuta, cand am fost in Toscana, as fi raspus bere, iar acum mai degraba vin.

Ce nu iti lipseste niciodata de pe masa/ din bucatarie? 

Unt, oua si zahar. 

Care a fost cel mai mare esec culinar?

Macarons - sunt si la categoria succes si la categoria esec rasunator. Primele macarons mi-au iesit cum nici nu visam - piciorus, suprafata perfecta si lucioasa, mai aveam de lucrat la forma, dar in rest ma credeam un mic Laduree! Am platit insolenta asta cu niste ture de macarons total ratate, pana am invatat cum sa le fac perfect de fiecare data.   

Daca ar trebui sa mananci timp de un an de zile un singur fel de mancare, ce ai alege? 

Gemista - este o mancare greceasca de rosii umplute cu orez, putina menta si branza feta (din cea veritabila, nu Danish White)

Ai mancat vreodata ceva pregatit de un bucatar celebru?

Am luat cina la Petrus, unul din restaurantele lui Gordon Ramsey din Londra si a fost o experienta minunata care s-a incheiat surprinzator cu o vizita chiar in bucatarie unde am schimbat cateva vorbe cu unul dintre sous-chefs. Mancarea a fost impecabila si cu atat protocol nu am mai fost servita in niciun alt loc prin care am mancat.

Mi-as dori foarte tare sa ajung sa mananc in The French Laundry, restaurantul lui Thomas Keller de pe coasta de Vest a Statelor Unite (si unde Pastry Chef este Claire Clark, autoarea unei carti pe care o pretuiesc foarte tare - Indulge. De asemenea, mi-ar placea foarte mult sa mananc ceva facut de Michel Roux, a carui carte de  patiserie este nepretuita.

 

Pentru ce personalitate ti-ar placea sa gatesti

Pentru Casa Regala a Romaniei, pe care o admir foarte mult iar ASR Principesa Margareta a publicat chiar o carte cu niste retete delicioase.

Foto: Catalin Voicu - www.catalinvoicu.com

Ce echipament utilizezi pentru fotografia de food? Fotografiezi cu lumina de studio sau la lumina naturala?

Am un DSLR din categoria "usoara", Canon 450D si cel mai des folosesc obiectivul fix de 50 mm, tot de la Canon. Nu am lumini de studio si nici un blit decent astfel incat ma folosesc de orice geana de lumina naturala. Blitul din dotarea aparatului nu il folosesc niciodata.

Cum arata, in viziunea ta, top 3 cele mai interesante site-uri/bloguri culinare din lume?

Un blog de fost pastry chef pe care il ador este www.davidlebovitz.com, pe langa multele retete minunate are niste povesti spumoase si e probabil una dintre cele mai bune surse din care sa te informezi despre unde poti manca in Paris. Cat despre site-uri, in lista mea de favorite sunt site-urile Good Food (atat varianta englezeasca cat si cea romaneasca) si www.thekitchn.com, un portal foodie de peste ocean.

 

Multi bucatari celebrii declara ca muzica ii inspira in bucatarie. Pentru tine cum este? Asculti muzica in timp ce gatesti? Ceva in mod special?

Gusturile mele muzicale sunt extrem de variate, de la pop, la rock si ceva bucati clasice mai populare asa ca nu stii niciodata ce se aude pe la mine prin bucatarie, in afara de cazul in care fac o obsesie pentru ceva, cum se intampla acum cu ultimul album Coldplay. 

Ce parere ai despre zicala “barbatii sunt cei mai buni bucatari"?

Nu cred ca mai este de actualitate, in plus, nu cunosc multe cazuri in care  sa fie evocata  "o mancare ca la tata acasa". Cred ca pana nu demult pentru femei gatitul era o obligatie, poate chiar o corvoada, asa ca era greu sa il transformi intr-o pasiune sau o cariera.