Carnea de porc pentru preparate este din ce în ce mai greu de găsit, dar există câteva alternative la fel de gustoase: carnea de muflon, mistreț sau cerb.

Carnea de porc în favoarea vânatului

Muflonul este o oaie sălbatică, așa i se spune în denumirea românească. Carnea este asemănătoare la gust cu cea de oaie, însă are mai puțină grăsime și aduce mai mult cu vânatul. 

Este o carne mult mai sănătoasă față de carnea de porc sau de vită. Nu foarte grasă, mufonul fiind foarte activ are o carne marmorată, cu o grăsime direct în muşchi.

Carnea de muflon este preferată datorită calității nutritive, având un conținut ridicat în aminoacizi esențiali. O pastramă de muflon se ridică în jur la 100 - 110 lei kilogramul. Și din aceste feluri de carne mai exotice se pot pregăti preparate apetisante și gustoase, trebuie doar să înțelegem modul ideal de pregătire. În comparaţie cu porcul, carnea de vânat presupune o tehnologie diferită de procesare. Deja sunt pe piață preparate delicioase din muflon, produse la noi, precum cârnați cu carne de muflon, salam și pastramă.

Muflonul, strămoşul oii

Muflonul european, numit şi oaie sălbatică, este strămoşul oii domestice. Are lungimea corpului de 1,1 – 1,3 metri, coada de trei până la şase centimetri şi înălţimea la greabăn de 60 – 80 cm. Greutatea poate atinge 50 de kilograme. Aspectul general al muflonului este asemănător cu al berbecului, mas­culul având coarne inelate, puter­nice şi răsucite. Acestea cresc în spirală oda­tă cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 de centimetri. Femelele au şi ele coarne, mai mici însă, de până la 10 – 12 cm. Muflonii trăiau şi în România până acum câteva sute de ani.

În prezent mai multe direcții silvice au început să îi crească în țarcuri. La Negureni, în județul Constanța, sunt 80 de exemplare. Animalul este un trofeu valoros pentru vânători. Coarnele lungi și spiralate cu deschidere mare sunt trofee valoroase. Un vânător plătește aproximativ 3.000 de euro pentru o partidă. În Europa, specia poate fi întâlnită în mediul natural în țări precum Austria, Cehia, Slovacia, Italia, Polonia sau Finlanda.

Rețetă: File de muflon cu sos de coacăze roșii și migdale

Timp de preparare: sub 90 de minute - 4 porții

INGREDIENTE:

  • 800g.file de muflon,
  • 200g. verdețuri pentru supă,
  • 1 ceapă,
  • 5 dl.vin roșu
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • foi de dafin,
  • cimbrișor,
  • boabe de ienupăr,
  • salvie,
  • ulei ;
  •  

Ingrediente pentru sos:

  • 50g.migdale curățate,
  • 200g. coacăze roșii,
  • 50g.unt,
  • 2linguri zahăr,
  • 1 dl. vin alb,
  • 2 dl. frișcă,
  • 1 lingură faină,
  • sare;

Mod de preparare: File de muflon cu sos de coacăze roșii și migdale

1. Verdețurile pentru supă, ceapa și condimentele se pun la fiert  în 0,5l. apa, fără sare, iar la sfârșit se adaugă vinul roșu .În acest baiț se pune carnea de muflon și se ține 4-5 zile.

2. Înainte de frigere, carnea se scurge din baiț, se taie în 4 bucăți, se sărează, piperează și se unge cu ulei. Se frige în tigaie sau pe grătar. Se servește cu găluște de brânză sau gogoșele de cartofi și sos de coacăze roșii și migdale.

3. Se prepara sosul de coacăze roșii:se prăjesc migdalele în unt, se presară făina, se toarnă vinul și frișcă, sare și piper.Dacă a dat în clocot, se adaugă coacăzele roșii, se lasă un singur clocot și se ia sosul de pe foc. Preparatul se servește cu un vin roșu și se poate orna cu jumătăți de căpșune și frunze de mentă.

Foto shutterstock.com