Prețurile au crescut atât de mult din cauza inflației încât produsele de bază au devenit un lux. Chiar și turcii bogați sunt puternic afectați, dar pentru cetățenii de rând situația a devenit de nesuportat.

Noul an a început cu lungi cozi la pâine, care deocamdată este încă accesibil. Pentru mulți, fructele, carnea și peștele au devenit un lux, iar vânzătorii au probleme din cauza produselor perisabile. Oamenii sunt forțați de împrejurări să-și reducă la maximum cheltuielile.

Sisteme antifurt la cafea, ciocolată, ulei

Sisteme antifurt au fost montate la alimentele de bază, cafea sau ciocolată în magazinele turcești. Măsura a fost luată în contextul în care oamenii nu își mai permit să cumpere multe produse din cauza scumpirilor înregistrate pe fondul devalorizării lirei turcești.

Ziarul Sözcü prezintă pe prima pagină fotografii cu sistemele antifurt montate de supermarketuri la brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și chiar fructe uscate.

Pe lângă alimentele de bază, alarmele folosite înainte în special la băuturile alcoolice au fost montate acum și la alimentele pentru copii, detergentul de vase sau lamele de ras.

Devalorizarea lirei turcești a depășit 45-50% și, deși exporturile au crescut cu 17%, așa cum planificase Erdoğan, importurile au crescut cu 55%, lucru neanticipat de echipa economică a guvernului.

Prețurile alimentelor în lume, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Indicele global al preţurilor la alimente rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a anunțat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere, iniţial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Preţul uleiurilor vegetale  a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile.

Preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.

Preţurile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedentă, deşi preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, preţul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina.

Preţurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

Foto shutterstock.com