Ministrul Agriculturii a precizat că, personal, merge la cumpărături doar după ce mănâncă.
 
"Într-o ţară în care, în anul 2021, s-au aruncat două miliarde de kilograme de alimente, au fost aruncate la gunoi, putem vorbi de risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili. Am făcut un astfel de exerciţiu şi vă spun că am găsit şi soluţia. Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agro-alimentare care ajung la gunoi”, a declarat Chesnoiu.
 
Întrebat, de asemenea, dacă îşi face şi o listă de cumpărături, ministrul a susţint că nu are nevoie de o astfel de listă.
 
"În general, nu cu listă, pentru că funcţionez cumva cu nevoie, adică ce am nevoie în casă şi să mă hrănesc, merg şi îmi achiziţionez. Am ajuns să întorc fiecare sticluţă de iaurt pe toate părţile să văd dacă e bio, când expiră”, a declarat Adrian Chesnoiu.
 
De ce să nu mergi la cumpărături cu stomacul gol
 
Specialiștii ne spun cum să evităm cheltuielile excesive. Un sfat în ceea ce priveşte cheltuielile compulsive ar fi să nu mergem niciodată la cumpărături cu stomacul gol, deoarece cumpărăm excesiv fără să ne dăm seama.
 
Vizitarea unui supermarket atunci când suntem înfometați nu a fost niciodată o idee bună. Motivul este foarte simplu: cumpărăm mult mai mult decât avem nevoie, chiar și cu o listă de cumpărături bine stabilită. Așadar, pe cât posibil, să încercăm să ne planificăm sesiunea de cumpărături după una dintre mesele principale ale zilei. Sau măcar după o gustare.

Avantajele unei liste de cumpărături
 
Lista de cumpărături este condiția esențială pentru a găti eficient și a mânca sănătos pe baza unui buget bine definit. Cumpărând organizat, nu riscăm să aruncăm mâncare și nici să mănâncăm haotic, ultra caloric. Organizarea cumpărăturilor face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Diferenţa dintre o criză alimentară la raft şi o criză a alimentelor
 
Chesnoiu a reiterart că România nu are de ce să se teamă de o criză alimentară, în condiţiile în care aruncă anual două miliarde de kilograme de alimente.
 
"Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate şi am să vă ofer şi argumentele necesare. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte”, a susţinut Adrian Chesnoiu.
Foto Imago