Restaurantul Real Junkfood Project se afla in Leeds, Marea Britanie si este o idee pornita de bucatrul sef Adam Smith, in decembrie anul trecut. Lui i s-au alaturat in ultimele luni alti cinci bucatari si o adevarata armata de voluntari.
Ideea localului a pronit de la o realitate ingrijoratoare: in fiecare an, in Uniunea Europeana sunt aruncate la gunoi 90 de milioane de tone de mancare, iar o mare parte din cantitate nu reprezinta mancare expirata sau stricata.
Localul britanic foloseste exact mancarea inca buna, pe care restaurantele sau marile magazine ar arunca-o la gunoi nu pentru ca este expirata, ci pentru ca nu mai corespunde standardelor de vanzare. Acum, acestea doneaza zilnic ingredinete din care bucatarii localului Real Junkfood Project gatesc bunatati. Si nu de putine ori au primit caviar, trufe, branzeturi fine, fructe exotice sau somon afumat, adevarate delicatese.
Proprietarii se lauda ca au reusit pana acum sa salveze 1 tona de mancare buna care ar fi fost aruncata la gunoi. Volunatrii colecteaza alimentele si le transforma intr-un meniu variat care se schimba in fiecare zi si care cuprinde, in general, un fel cu carne, un fel vegetarian, sandvisuri si uneori un desert.
Localul este deschis cinci zile pe saptamana si serveste micul dejun si cina. Iar partea cea mai frumoasa a afacerii este ca fiecare client poate plati exact cat isi doreste si cat isi permite pentru ceea ce consuma aici.
Sursa: Daily Mail