Greierele de casă este cea de-a treia insectă aprobată drept aliment în UE, după lăcusta călătoare și viermii de făină uscați.

Comisia Europeană a autorizat promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră. Insecta s-ar putea regăsi foarte curând pe toate rafturile supermarketurilor de pe continentul european.

Consumul de greieri poate fi bun pentru intestin

Un nou studiu clinic arată că introducerea în dietă a greierilor poate ajuta la susținerea creșterii bacteriilor intestinale benefice. Greierii, ca și alte insecte, conțin fibre, cum ar fi chitina, care sunt diferite de fibrele dietetice găsite în alimente cum ar fi fructele și legumele. Fibrele servesc drept sursă de hrană microbiană, iar unele tipuri de fibre promovează creșterea bacteriilor benefice, cunoscute și ca probiotice.

Lăcusta călătoare (Locusta migratoria)

Insecta este sigură pentru consumul uman. Ea poate fi comercializată fie înghețată, fie sub formă de pudră. Produsele ce conţin acest nou aliment vor fi etichetate pentru a oferi informaţii privind potenţialele reacţii alergice, potrivit Comisiei Europene.

Viermele de făină

Europa ar putea produce cât de curând burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Există totuși unele contraindicații. Cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, indiferent dacă sunt consumate sub formă de pulbere ca parte a unei rețete sau ca o gustare crocantă.

Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori. Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi.

Insectele, sursă alternativă de proteine

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. 

De asemenea, în contextul strategiei "De la ferma la farfurie", insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.

Foto shutterstock.com