Nu numai moda vorbeste despre trenduri! Si alte domenii au previziuni si tendinte. Si chiar daca nu se poate lauda cu o colectie de toamna-iarna si una de primavara-vara, domeniul culinar are si el vedetele lui in fiecare sezon. Am facut o selectie ca sa stii ce va fi cool in farfurie si pahare in 2013.

Ingredinetentele locale si sezoniere sunt pe val si vor continua sa fie vedete in bucatariile internationale si in 2013. Sunt semnatura tot mai multor restaurante care mizeaza doar pe ceea ce natura le ofera langa casa si nu mai importa produse exotice de pe alte meleaguri. Tocmai ingredientele locale au facut din Noma lui Rene Redzepi cel mai bun restaurant in 2012, si multi alti bucatari mizeaza acum pe aceeasi reteta de success.

Meniurile fara gluten vor deveni tot mai populare in 2013, spun bucatarii, care acorda deja mai multa atentie clientilor cu nevoie speciale. Si tot printre ei sunt si copiii, care au nevoie de mai multa atentie in alimentatie. Ca sa atraga un public nou, marile lanturi de fast-food vor avea in plan meniuri mai sanataoase pentru cei mici in 2013.

Pe lista tendintelor culinare pentru anul viitor trebuie incluse si cateva din predictiile grupului Sterling Rice, unul dintre cei mai mari consilieri ai producatorilor din industria alimentara mondiala. Ei prevad ca:

1. Gustul anului va fi gustul acru (citric/amar).

2. Legumele vor avansate in grad si vor deveni feluri principale.

3. Portiile vor deveni mai mici. Nu din cauza crizei sau a costurilor, ci pentru o experienta unica la masa. Vei primi, astfel, farfurii mici cu doar un singur fel de mancare.

4. Fructele vor fi incluse nu numai in deserturi, ci si in aperitive si supe.

5. Popcornul va fi gustrea anului, indiferent de aromele pe care le imbraca. Il vei gasi chiar si langa inghetate.

Bauturi suprinzatoare

Specialistii de la Barmania ne-au spus ca deja apar noi tendinte in materie de bauturi. Cocktailurile “afumate” (printr-un dispozitiv special) vor fi vedete in baruri, mai ales ca procedeul de pregatire este spectaculos. Combinatiile tari cu mai multe lichioruri si vinurile cu mai mult alcool vor fi si ele in listele de bauturi in 2013, dar cele mai ingenioase combinatii vor fi cele de cocktail-uri inspirate din mancare: o bloody mary cu votca infuzata cu bacon sau sorici sau un cocktail cu carne tocata.