Managerul site-ului RateBeer.com, Joe Tucker, cel care a facut topul in functie de review-urile userilor, nu si-a dat seama ce impact va avea asta asupra calugarilor, atunci cand a desemnat berea Westvleteren 12 cea mai buna din lume.

Cererea pentru berea produsa de ei a explodat peste noapte, iar asta nu i-a facut prea fericiti. De altfel, dintre toate manastirile trapiste din lume, calugarii de la Westvleteren produc cele mai mici cantitati -  doar 4.000 de butoaie pe an.spre deosebire de alte manastiri.

Calugarii au inceput sa produca bere in manastirea Westvleteren prin anul 1839 si au inceput sa o vanda in anul 1931, ca sa se intretina. Ei au trei sortimente – doua beri brune de 8% si 12% alcool /volum si una blonda, de 5,8% alcool/volum. Toate sunt facute dupa aceleasi retete vechi.

Singurul mod prin care poti ajunge sa degusti un pahar de bere este la cafeneaua de langa manastire, In De Vrede cafe, sau la poarta, daca reusesti sa-ti rezervi bere din timp (sunt aproximativ 85.000 de apeluri pe ora).

Ca sa ajungi la manastire, trebuie sa-ti inchiriezi o masina, pentru ca mijloacele de transport in comun nu ajung pana acolo.

Cea mai buna bere din lume, cel mai mic pret

Calugarii isi vand berea mai putin de 2 dolari sticla, un pret absolut derizoriu pentru un sortiment care a fost ales ca fiind cel mai bun din lume. Calugarii explica insa ca ei nu vor sa faca profit, ci vor doar sa castiga cat sa-si permita sa stea la manastire in continuare.

Bineinteles, au aparut persoane s-au gandit sa profite de pe urma calugarilor. “Afaceristii” merg si cumpara bere de la manastire, apoi o vand la preturi mult mai mari – cer 50 dolari sau chiar mai mult pe o sticla.

Sursa: Businessinsider.com