Ievgen Klopotenko, în vârstă de 35 de ani, a decis să dea o mână de ajutor armatei pentru a ține piept Rusiei. Astfel, localul gourmet pe care îl are în Kiev a devenit refugiu pentru locuitorii care fug de rachete. Aici chef-ul gătește pentru militari. 

Make Borscht Not War

El a lansat chiar și o campanie #makeborschtnotwar și îi invită pe bucătarii din întreaga lume să gătească borșul ucrainean, simbolica ciorbă de sfeclă roșie a Ucrainei, pentru a arăta apropierea de țara sa.

Talentatul bucătar declară că proviziile sunt aproape la limită, iar magazinele din Ucraina sunt goale: „Acum, în restaurantul/adăpostul meu sunt aproximativ 30 de oameni. O jumătate este aici pentru a se proteja de bombe, cealaltă jumătate pentru a găti pentru militari. Numărul de oameni depinde de zile, când sună sirenele crește.

Nu știm ce vom găti mâine, depinde cu ce suntem aprovizionați. Magazinele sunt aproape goale și puținul disponibil este destinat în general populației. Deja este o problemă să găsești făină și cereale, pentru că sunt primele produse pe care toți oamenii le-au acumulat în cămară la începutul atacurilor”.

”Gătiți borș!”

Pentru a-și aduce contribuția personală la suportul ucrainenilor a lansat pe rețelele de socializare o provocare inedită cerându-le bucătarilor din toate țările să gătească rețete tradiționale din Ucraina.

”Gătește borș și postează-l pe rețelele de socializare. Fă asta pentru că este un preparat ucrainean. Acest fel de mâncare îi unește pe ucraineni. Îl gătim chiar și acum când cad bombele și auzim zgomotul avioanelor de război. Pentru că nimic nu ne dă putere interioară mai mult decât o porție de borș. Pentru ucraineni este magic”, transmite Klopotenko.

Rețeță borș ucrainean

Reţetă tradiţională din Ucraina - Timp de preparare: 1 h 30 min - Complexitate: redusă

Ingrediente borș ucrainean: 750 g carne (preferabil de porc), 1 sfecla roșie lunga, 1 morcov, 2 rădăcini pătrunjel, 3 cepe, 1 varza mica dulce, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură marar, 1/2 kg cartofi, 1 lingura pasta de roșii, 1-2 ardei grași uscați, 100g smântână, 1/2 l borș, sare.

Mod de preparare borș ucrainean: Se taie bucăți de carne potrivite, se pun la fiert în 2 l apa cu putina sare. Se adaugă cepele, rădăcinile de pătrunjel, ardeii grași, morcovul, cartofii și sfecla, toate tăiate mărunt. Când carnea este aproape fiarta, se adaugă varza tăiată mărunt, borșul clocotit și pasta de roșii. Se gusta și se potrivește de acru și sare. Se servește cu o lingura de smântână în fiecare farfurie.

Foto Facebook