Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat inca se mai practica prin satele noastre romanesti, pe acolo unde gospodarii cresc porci in propriile curti, pentru ca la sarbatorile sa aiba carne proaspata din care sa-si prepare traditionalele mancaruri romanesti: toba, racitura, tochitura, carnati, scrie ziare.com.

O legenda de-a noastra spune ca, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, cand crestin ortodocsii sarbatoresc ziua Sfantului Ignat, porcii care vor fi sacrificati se viseaza cu margele rosii la gat, adica isi viseaza sfarsitul.

Ritualul sacrificarii porcului incepe dimineata devreme si reprezinta o activitate la care participa cu bucurie intreaga familie, pentru ca sunt multe treburi de facut care, pana seara, trebuie terminate.

Sarbatoarea Sfantului Ignat se mai numeste si Craciunul tiganilor, ei fiind cei care taie porcii. Acum are loc taierea porcilor negri, de la care se opreste sange si fiere, pentru vindecarea bolilor.

In popor se spune ca „daca nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine", „dupa Ignat, porcul slabeste". Exista, insa, sate in care porcul este taiat a doua zi de Craciun - precum in Valcea, Bacau, Prahova - sau a treia zi - Dambovita, conform unor interdictii privind consumul carnii de porc in post si in prima zi de Craciun.

Ansamblul ritual al taierii porcului este încheiat prin masa comuna, numita "pomana porcului".

Traditii de Ignat
• Femeile piseaza grau ca sa aiba de impartit la Craciun. Se fac un fel de turte, "Carpele Domnului", cu miere si nuci care se mananca in ajunul Craciunului.
• Ignat vindeca porcii de boala rea si tot el este cel care vine sa le anunte moartea si sa le ia sufletele.
• Porcul care nu e taiat pana in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca in aceasta noapte isi viseaza cutitul.
• In ziua lui Ignat e bine sa vezi sange, ca sa fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie sa taie macar o gaina.
• Copii se manjesc cu sange de porc pe frunte ca să fie rumeni si sanatosi tot anul.
• Hainele cusute in aceasta zi vor da junghiuri celui care le poarta.

Sursa: StirileProTV