California - prima tara din lume care a interzis fumatul in restaurante si baruri
Inca din anii 70, anumite state din America au incercat sa restrictioneze fumatul in baruri si restaurante, insa abia in anul 1998 un stat a reusit sa-l interzica in proportie de 100%. California a facut acest prim pas, iar 5 ani mai tarziu a fost urmata de New York, care, incepand cu luna martie 2003, a devenit al doilea stat american cu “aer fara fum”.

In 2013, la implinirea de 10 ani de la interzicerea fumatului in New York, primarul Michael Bloomberg a spus ca interzicerea fumatului in barurile si restaurantele din oras a fost unul din cele mai bune lucruri care i s-au intamplat New York-ului.  

“Pe atunci, multa lume s-a opus legii si au incercat sa o opreasca. Au spus ca aceasta masura va distruge barurile si restaurantele din oras, la fel si turismul. Zece ani mai tarziu, putem sa ne uitam in spate si sa vedem ca de fapt a fost cel mai bun lucru pentru industrie. Din ce in ce mai multa lume a inceput sa iasa in oras, incurajati de faptul ca nu trebuie sa inhaleze fum", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.

In Europa, au fost luate masuri minore de restrictie impotriva fumatului prin anii 80, insa doar dupa ce California si New York-ul au interzis de tot fumatul, statele Europene au inceput sa ia in considerare aceasta idee.

Irlanda, prima tara din Europa care si-a invins propriile vicii

Hotararea Irlandei de a interzice fumatul in spatiile inchise a luat prin surprindere o lume intreaga. Toti se intrebau cum vor reusi irlandezii sa se opreasca din fumat in puburile lor colorate si pline de viata, in care lumea mergea acolo tocmai ca sa bea si sa fumeze. Surpriza a fost insa si mai mare cand au realizat ca irlandezii au acceptat aceasta masura a guvernului fara sa se opuna. Poate si pentru ca au gasit o noua placere in a fuma afara... Ministrul Sanatatii din acea perioada, Michael Martin, a remarcat ca a aparut un nou tip de dating.

Dupa Irlanda, Norvegia a facut aceeasi miscare indrazneata trei luni mai tarziu, tot in 2004.  In 2005, un an mai tarziu, alte trei tari au adoptat legi de interzicere totala a fumatului in baruri si restaurante: Italia, Malta si Suedia. Inca doi ani mai tarziu, in 2007, lupta impotriva fumatului a mai avut niste victorii importante: Marea Britanie si Turcia au interzis total fumatul in baruri si restaurante, iar Estonia, Lituania si Finlanda au interzis fumatul, insa au permis si existenta unor spatii strict delimitate pentru fumatori, in care nu se serveste mancare sau bautura.

Lista tarilor in care nu poti fuma in baruri si restaurante a continuat sa creasca: Franta a interzis fumatul in baruri si restaurante in 2008, cu aceeasi exceptie, Letonia - in 2010, Spania si Belgia, in 2011). Incepand cu luna ianurie 2012, legea care interzice de tot fumatul in spatiile publice a intrat in vigoare si in Ungaria.

In Franta, desi nu s-a interzis pe deplin fumatul in restaurante, regulile sunt extrem de stricte. Daca esti fumator, esti invitat intr-o camera bine delimitata de restaurant, in care chelnerii nici macar nu au voie sa intre.

Romania, la coada clasamentului
Pe harta Europei nefumatoare, Romania apare marcata cu rosu, alaturi de Cehia si Austria. Avem cele mai permisive legi si o industrie a tutunului foarte puternica (al doilea mare contribuitor la bugetul de stat).

Citeste mai multe despre acest subiect pentru Stirileprotv.ro!