De la 130 de kilograme, cât a cântărit cel mai mult, Dean Wharmby a ajuns un „schelet”, iar inițial a afirmat că de vină sunt alimentele pe care le-a consumat timp de mai mulți ani. În presa din Marea Britanie, el se lăuda că ar consuma zilnic 10.000 de calorii, dieta lui fiind bazată pe pizza și băuturi energizante.

În 2010, antrenorul de fitness a fost diagnosticat cu cancer la ficat, iar Dean Wharmby a refuzat să facă chimioterapie și a afirmat răspicat că energizantele i-au distrus organismul. În 2014, atunci când problemele lui s-au agravat, cei de la Daily Mail au publicat mai multe fotografii în care apărea foarte slab.

Din păcate, după un timp britanicul a murit, iar tot ce spusese el în ultimii ani a fost demontat de autopsie. Din câte se pare, Dean Wharmby nu se umpluse de mușchi ca urmare a dietei cu 10.000 de calorii, ci el ani de zile folosise steroizi. Iar autopsia a demonstrat că aceste substanțe au dus la apariția cancerului la ficat, nicidecum băuturile energizante, pe care el dăduse vina.