Pe măsură ce lichidul este absorbit, fiecare amidon îndeplinește o sarcină foarte specifică. În termeni simpli, dacă orezul tău iese lipicios și cu cocoloașe, acest lucru dovedește că amidonul a acoperit boabele înainte de a fi gătit sau că ai pus mai multă apă decât este necesar. 

Cum să gătești un orez perfect 

Dacă vrei să-ți impresionezi oaspeții și să gătești orezul perfect, astfel încât să aibă o textură suculentă, urmează acești pași:

În primul rând, trebuie să respectați o regulă importantă: lăsați orezul să se înmoaie în apă timp de aproximativ o oră înainte de a-l găti. Și asigurați-vă că adăugați suficientă apă.

Din cauza amidonului, apa va avea un aspect tulbure, dar acest lucru este normal. De fapt, ar trebui să turnați apa în chiuvetă și să clătiți bine boabele de orez până când acestea devin complet limpezi.

O greșeală frecventă este să fierbeți orezul într-o cratiță plină cu apă. Cantitatea este foarte importantă: pentru a găti cu succes orezul, proporțiile trebuie să fie corecte. Țineți cont că trebuie să folosiți două părți de apă la o parte de orez. Astfel, orezul nu este nici tare, nici moale după ce este gătit. Mai mult, boabele nu se lipesc între ele.

Notă: această metodă de gătire se aplică atât la orezul alb, cât și la cel brun. În plus, orezul brun este mult mai sănătos și mai puțin caloric! 

O altă opțiune este aceea de a adăuga câteva linguri de ulei de măsline în cratița cu apă. Este trucul perfect pentru a împiedica orezul să se lipească de fundul vasului. Și, culmea, uleiul îmbogățește foarte mult și aroma rețetei. De îndată ce începe procesul de fierbere, adăugați imediat orezul spălat.

Cât timp trebuie fiert orezul 

Unii oameni tind să aibă încredere în intuiția lor, alții cred că orezul al dente este mai bun. Dar și aici există o regulă de urmat. Trebuie să lăsați între 20 și 25 de minute pentru o gătire ideală. Acestea fiind spuse, este esențial să verificați frecvent starea orezului, deoarece fiecare tip de orez necesită o metodă de gătire diferită. În mod ideal, citiți instrucțiunile de pe spatele cutiei pentru a evita să faceți greșeli. Rețineți, de exemplu, că orezul brun are nevoie de două ori mai mult timp pentru a fi gătit.

foto: shutterstock.com
Tags: trucuri orez