Totul incepe cu o reteta potrivita...
Decorarea biscuitilor nu incepe de la glazura, cum ai putea crede. Iti trebuie, mai intai, niste biscuiti buni taiati in forma potrivita de la care sa pornesti decorul. Daca nu ai o reteta favorita, iti dam noi. Am testat si ne-a placut reteta de biscuiti dulci de la Lectia de gatit.
Daca esti incepator, alege sa tai biscuitii in forme mari si simple pentru a-ti fi mai usor sa ii decorezi. Incearca stelute, cercuri, flori sau inimi. Gandeste-te ca biscuitele tau va fi ca o panza pe care trebuie sa ai loc sa desenezi. Ca sa iti fie usor sa decupezi aluatul, pudreaza formele de biscuiti cu faina, apasa cu ele dintr-o singura miscare in aluat si roteste usor cand ridici.
Ca sa nu ai supriza ca biscutii sa se umfle cand sunt copti, pune-i mai intai in congelator, timp de 15 minute, pentru ca aluatul sa se se intareasca. Nu sari peste acest pas in reteta pentru ca te va ajuta sa obtii biscuti plati pe care vei desena decorul mult mai usor.
Nu aseza biscuitii congelati pe tavi fierbinti, abia scoase din cuptor. Foloseste mai multe tavi si lasa-le sa se raceasca inainte sa pui urmatorul rand de biscuiti.
Daca coci biscuiti simpli, lasa temperatura cu 10C mai jos decat in reteta pentru a evita arderea lor si rumenirea la suprafata. Si nu incepe sa ii decorezi inainte sa se fi racit complet.
Glazurile potrivite pentru decorarea biscuitilor
Sunt doua tipuri de glazuri pe care poti sa le folosesti: cele umede si cele care se usuca.
Primele sunt indicate doar pentru biscutii care urmeaza sa fie consumati imediat, iar cel de-al doilea fel pentru biscuitii care pot ramane si cateva zile. Cea mai folosita reteta este cea de royal icing sau glazura de decor pe baza de albus, zahar si colorant (daca doresti). Dar poti folosi si ciocolata sau zahar pudra amestecat cu putin lapte.
Ustensilele potrivite
Setul de ustensile de care ai nevoie ca sa poti obtine biscuiti perfecti contine:
• o spatula mica, perfecta pentru a intinde glazura sau ciocolata fara sa murdaresti biscuitii.
• o spatula mare pentru a putea ridica usor biscuitii decorati de pe masa.
• scobitori. te vor ajuta sa intinzi glazura pe formele de biscuiti cele mai dificile.
• forme de taiat biscuiti din metal, cu margini bine ascutite.
• o penseta pentru a aseza cu delicatete drajeruri sau bomboane pentru decor pe biscuiti.
• pos de patiserie si duiuri pentru a turna mai usor glazura pe biscuiti.
• gratare pe care sa asezi biscuitii pentru decorare.
La toate astea poti sa adaugi colorati alimentari de buna calitate (de preferat gel sau pudra) pentru a obtine culori frumoase pentru decor, fara sa afectezi calitatea glazurii, si drajeuri sau decoratiuni variate pentru o prezentare spectaculoasa.
Cum decorezi biscutii
Ai tot ce iti trebuie la indemana: biscutii raciti, glazura potrivita si ustensilele? Poti sa treci la treaba.
Umple-ti posul de patiserie cu glazura aleasa si traseaza cu un dui mic o bordura pe marginea biscuitilor alesi, printr-o miscare continua, pastrand grosimea liniei. Odata ce bordura s-a intarit (de obicei, in cateva minute), pune putina glazura in mijlocul biscuitelui. Intinde-o folosind mini spatula sau o scobitoarare pe toata surafata pana atingi si o contopesti cu bordura deja turnata.
Daca vrei sa desenezi spirale sau alte modele complicate din glazura, exerseaza-le mai intai separat, pe o hartie de copt. Daca esti abia la inceput, poti sa variezi decorul doar cu cateva buline / puncte din glazura.
Daca vrei sa decorezi si cu drajeri sau bomboane, trebuie sa lucrezi fiecare biscuite in parte. Adica, dupa ce l-ai acoperit cu glazura trebuie sa asezi imediat si drajeurile pentru ca altfel galzura se va intari si isi va pierde aderenta. Fiecare biscuite decorat trebuie indepartat din zona de lucru pentru a nu risca sa il strici.
Esecuri pe parcurs
Este inevitabil sa nu strici cativa biscuti. Unii se vor rupe, altii vor avea decoruri urate. Nu intra in panica si continua sa decorezi.
Pentru ca glazurile lipicioase sa nu iti dea batai de cap, lucreaza cu un bol cu apa fierbinte langa tine in care sa iti cureti din cand in cand degetele si ustensilele. Daca glazura este prea lichida, aceasta nu se va usca cum trebuie. Repara-i consistenta cu putin zahar pudra.