Păstăile de vanilie 

În mod surprinzător, umila păstaie de vanilie este unul dintre cele mai scumpe alimente din lume. Nu orice fel de vanilie însă. Este vorba despre vanilia din Madagascar, care este crema recoltei, cu un conținut de vanilină de 1 - 2 procente.

Cu un preț de până la 600 de dolari pe kilogram, vanilia este cea mai laborioasă cultură din lume. Polenizarea trebuie făcută manual în singura zi în care vanilia înflorește în fiecare an.

Furtunile din Madagascar au redus cantitatea de boabe de vanilie de pe piață, iar prețurile au crescut și mai mult.

Ciupercile Matsutake

Cea mai scumpă ciupercă din lume, matsutake poate ajunge până la 1.000 de dolari pe kilogram. Aceste ciuperci japoneze au o aromă dulce și în același timp picantă, gust ce le face atât de speciale. 

Unul dintre motivele pentru care sunt atât de scumpe este faptul că viermele nematod al lemnului de pin le distruge habitatul natural. Ciuperca Matsutake este recoltată doar o dată pe an. Recolta anuală este mai mică de 1.000 de tone. Aceste ciuperci se prepară cel mai bine cu un minim de condimente, pentru a lăsa gustul lor distinctiv să strălucească.

Şunca iberică 

Ați auzit probabil de șunca de Parma din Italia, dar știați că șunca iberică este de fapt cea mai scumpă șuncă din lume? Provenită din pulpa din spate a porcilor negri, șunca iberică spaniolă este o adevărată delicatesă.

Acești porci negri trăiesc în sălbăticie și se hrănesc cu ghinde, sau bellota în spaniolă. Denumirea completă este Jamón Iberico de Bellota. Șunca iberică este maturată între 24 și 36 de luni. Puteți plăti până la 4.500 de dolari pentru un picior întreg de jamón ibérico. Partea bună este că șunca va rezista până la o lună, odată ce ambalajul sub vid este deschis.

Șofranul

Costând până la 5.000 de dolari la prețurile cu ridicata și până la 10.000 de dolari la prețurile cu amănuntul pe kilogram, șofranul este cel mai scump condiment din lume. Motivul este acela că sunt necesare 75.000 de flori de șofran pentru a produce aproape 500 de grame din acest condiment.

Planta de șofran înflorește doar o săptămână pe an. Recoltarea șofranului este un proces care necesită multă muncă.Vestea bună este că un pic de șofran are un efect considerabil. 

Peștele Fugu

Într-un restaurant japonez, o porție de fugu poate costa până la 470 de dolari. Asta pentru că acest pește poate fi letal dacă nu este pregătit corespunzător.

Peștele fugu conține otravă tetrodotoxină și poate fi preparat doar de bucătari care au urmat o pregătire de cel puțin trei ani. Cunoscut și sub numele de tigru fugu, peștele are o aromă deosebită și o consistență ușor mestecabilă.

Sursa foto: luxurycolumnist.com