Designul si culoarea ambalajelor pot spune multe despre un produs. De exemplu, culoarea unei pungi de M&Ms poate indica dacă sunt alune normale, crocante sau cu caramel, în timp ce un capac galben al unei sticle de Coca-Cola înseamnă cu totul altceva. Și dacă ai aruncat vreodată o privire pe spatele unui ambalaj alimentar, cu siguranţă ştii ca acestea sunt pline de informaţii precum povestea mărcii, cifre nutriționale, ingrediente, etc. 

Pe lângă toate acestea, mai sunt imprimate pe spatele celor mai multe ambalaje câteva cercuri colorate, care ar părea ca reprezintă un limbaj secret. Cu toate acestea, aceste forme nu sunt o indicație a aromelor, vitaminelor sau mineralelor. De fapt, ele nu sunt deloc acolo pentru noi, consumatorii, ci mai degrabă pentru inginerii tipografi.

Ce înseamnă cercurile colorate de pe ambalajele alimentelor?

Cercurile colorate de pe ambalajele produselor alimentare pot fi de diferite culori: roz, galben, albastru, negru, portocaliu, violet sau verde, în diferite nuanțe de deschis sau închis. Aparent, aceste forme colorate se numesc "blocuri de culoare pentru imprimantă" sau "patch-uri de control al procesului" și sunt acolo pentru a ajuta echipa de tipărire care imprimă ambalajul alimentar. 

Am consultat un expert inginer tipograf, Meg Schiraldi, pentru a afla exact ce înseamnă asta.

"Când ambalajul este tipărit, tehnicienii folosesc cercurile colorate pentru a verifica dacă cerneala de imprimare are culoarea]și calitatea corectă. Aceștia compară culoarea cu cea a cutiilor tipărite în întreaga lume pentru a se asigura că culorile mărcii sunt consecvente", a explicat un expert inginer tipograf, Meg Schiraldi. 

"Majoritatea imprimantelor folosesc doar patru culori: cyan (albastru-verde), galben, magenta și negru. Dar unele imprimante au culori suplimentare, cum ar fi portocaliu, verde și violet. Acest lucru le ajută să se potrivească cu culori dificile, cum ar fi portocaliu Home Depot și violet FedEx. Acesta este motivul pentru care este posibil să vedeți mai multe cercuri imprimate pe unele pachete - trebuie să verifice fiecare culoare de cerneală!"

Cercurile colorate de pe ambalajele alimentare ajută tipografii să potrivească culorile atunci când tipăresc ambalaje alimentare și să păstreze consecvența mărcii în întreaga lume. 

Sursa foto: rd.com