Cu toate acestea, dacă este tratată la debutul simptomelor, pot fi evitate complicațiile care duc la deces. Salmoneloza este cauzată de această bacterie și are diferite tablouri clinice. Acestea sunt febra tifoidă, cauzată de Salmonella typhi sau paratyphi, și febra non-tifoidă, cauzată de Salmonella typhimurium și Salmonella enteritidis.

Salmonella și diferitele sale manifestări

Febra tifoidă și paratifoidă: Se transmite de la o altă persoană bolnavă sau de la un purtător asimptomatic, prin alimente sau apă contaminate. Copiii cu vârsta sub un an sunt cei mai expuși și suferă cel mai mult. Este cea mai puternică, atacă mai multe organe, iar simptomele includ frisoane, dureri de cap, sângerări nazale, greață, anorexie, tuse, oboseală și diaree sau constipație. Durerea abdominală este, de asemenea, frecventă. Persoanele contaminate trebuie să fie vigilente și să se hidrateze. Acest lucru este esențial, deoarece cele mai multe cazuri grave sunt complicate de deshidratare. Dacă se agravează, poate duce la perforații intestinale, enterroze, abcese, endocardită, osteomielită, meningită sau hepatită.

Salmoneloza non-tifoidală: Cazurile cresc vara, în special la vârstnici, copii și persoanele imunocompromise. Este gravă atunci când atacă pacienții cu bartonella, malarie sau paraziți. De asemenea, se transmite prin alimente sau apă contaminate. De obicei, prin consumul de alimente de origine animală (în special ouă, carne, păsări de curte și lapte). Este, de asemenea, răspândită la animalele domestice (pisici, câini, păsări și reptile, cum ar fi broaștele țestoase) și la animalele sălbatice. Simptomele includ diaree, vărsături, greață, dureri abdominale și febră. Fiți atenți la hidratare. Dacă se agravează, poate duce la complicații vasculare și la infecții grave.

Cum se poate preveni infecţia cu Salmonella 

Există multe măsuri care trebuie luate pentru a preveni această boală mortală.

Apa: se efectuează un control microbiologic pentru a se asigura puritatea acesteia. Dacă originea sa este îndoielnică, se fierbe înainte de consum.

  • Alimente: aveți grijă de buna stare și de manipularea lor. Se spală bine legumele. Același lucru este valabil și în cazul fructelor și este de preferat să le consumați fără coajă.
  • Spălați-vă frecvent pe mâini, timp de 20 de secunde, după ce manipulați alimente, mergeți la toaletă, schimbați scutece sau atingeți animale de companie.
  • Clătiți ustensilele de bucătărie cu apă caldă înainte și după utilizare.
  • Ștergeți suprafețele bucătăriei cu prosoape de hârtie sau de pânză de unică folosință care se spală apoi în apă caldă.
  • Separați carnea crudă, carnea de pasăre și peștele de celelalte alimente, atât la cumpărături, cât și în frigider. Nu le amestecați între ele.
  • Folosiți cuţite distincte; unul pentru carne și altul pentru legume și fructe.
  • Nu folosiți aceeași farfurie pe care a fost așezată carnea, carnea de pasăre sau peștele crud pentru alte alimente.
  • Gătiți bine carnea. În special carnea albă. 
  • Nu mâncați ouă crude sau insuficient fierte.
  • Evitați laptele și produsele lactate nepasteurizate.
  • Refrigerați alimentele după ce au fost gătite, imediat ce s-au răcit.
foto: shutterstock.com