Indigestia nu este o boală, ci un simptom al unor probleme gastrointestinale, cum ar fi: ulcerul, gastrita sau refluxul gastroesofagian. Indigestia se poate trata cu ajutorul unor medicamente menite să calmeze durerea de stomac, însă, poți încerca și remedii naturale pentru indigestie.
Totuși, alimentația corectă, făcută cu reguli clare, te poate scăpa de neplăcerile cauzate de indigestie. De aceea, citește mai jos ce ar trebui să faci astfel încât să nu mai ai niciodată neplăcutele manifestări.
Asigură-ți o cantitate mare de fibre, în fiecare zi
Fibrele nu ajută doar la evitarea indigestiei, ci sunt esențiale și pentru o stare bună de sănătate. Pentru cei care doresc o dietă sănătoasă, alimentele bogate în fibre sunt un element cheie.
Pe lângă faptul că ajuta la digestie, fibrele au un rol și în prevenirea diabetului, a bolii coronariene, a cancerului colorectal și a altor multe afecțiuni. Crește, așadar, cantitatea de fibre ingerate zilnic. Acest lucru nici nu e prea greu de făcut, dat fiind că fibrele se găsesc în fructe, legume, cereale integrale și alune.
Ai grija la masticație și nu mânca prea mult
Cu toate că mestecarea alimentelor reprezintă una dintre cele mai importante părți din procesul de digestie, aceasta pare a fi cea mai neglijată. Masticația te ajuta nu doar la descompunerea alimentelor, ci trimite semnale glandelor salivare, stomacului și intestinului, ca să înceapă eliberarea enzimelor digestive.
De asemenea, ai grijă și la cantitatea de alimente consumate, pentru că este posibil ca organismul să nu poată produce enzimele digestive necesare. O masa copioasă îți poate forța stomacul să producă mai mult acid necesar digestiei alimentelor, ceea ce poate crește șansele de apariție a arsurilor gastrice și a indigestiei.
Fă exerciții fizice frecvente și evită, pe cât posibil, stresul
Pe lângă faptul că exercițiul fizic te ajută să îți menții un stil de viață sănătos, poate fi util și digestiei. Pe de alta parte, stresul are un efect negativ, asupra organismului.
Acesta răspunde acestei stări prin reducerea circulației sanguine spre abdomen, diminuarea producției de enzime digestive și încetinirea procesului digestiv. Toate acestea pot provoca, în cele din urma, arsuri gastrice, balonare și constipație.
Evită alimentele greu de digerat
Indigestia poate fi cauzată și de o serie de alimente care se dovedesc mai greu de digerat. Printre acestea se numără prăjelile, mâncarea intens procesată dar și alcoolul. Și, chiar dacă nu poți renunța, total, la ele măcar evită combinarea lor. Explicația? În rândurile de mai jos:
- Alimentele prăjite
Acestea au o cantitate mică de fibre și durează mult până sunt digerate. Dacă indigestia este prezentă deja, acestea trebuie evitate și mai mult, fiindcă încetinesc golirea stomacului.
- Alimentele procesate
Au un conținut redus de fibre și sunt digerate prea lent. De asemenea, conțin conservanți și coloranți artificiali, care au un efect negativ asupra anumitor persoane cu alergii sau sensibilitate crescuta la aditivi.
- Alcoolul
Acesta este toxic pentru mucoasa stomacului și poate schimba metabolismul ficatului. Consumul unei cantități prea mari de alcool poate duce la indigestie și alte probleme de sănătate.
- Abuzul de medicamente antiacide
Acidul din stomac ajută corpul să digere alimentele consumate. În unele cazuri, însă, acesta se poate deplasa spre esofag, acțiune care produce senzația de arsură, a indigestiei.
În aceste cazuri, majoritatea persoanelor apelează la medicamentele antiacide, pentru a neutraliza acidul. Atenție! Atunci când sunt folosite peste măsură, medicamentele pot lasă stomacul vulnerabil în fața infecțiilor bacteriene, prin limitarea funcțiilor sale.
Din acest motiv, ar trebui încercate și câteva remedii naturiste pentru ameliorarea indigestiei.