Pentru o mâncare „de te lingi pe degete“, mai ai nevoie și ca vasul în care o gătești să fie potrivit! În cele ce urmează, vom face o clasificare a tigăilor, pentru ca tu să știi exact ce îți trebuie, de fiecare dată.
Așa, te vom transforma într-un adevărat chef… cel puțin la tine, în bucătărie! Hai să aflăm cum alegem corect tigaia, în funcție de ceea ce vrem să gătim.
Tigaia de prăjit
Unul dintre cele mai practice instrumente de bucătărie, banala tigaie clasică este o adevărată piesă de rezistență. Datorită pereților joși și a bazei generoase, asigură contactul căldurii generate cu mâncarea în mod egal, în orice punct al ei.
Astfel, vei găti, la perfecție, orice tip de friptură, cârnați sau amestecuri de legume. Poți face și omlete, pâine prăjită, clătite, iar lista... poate continua! Punctul forte al tigaii clasice este că nu necesită o cantitate mare de unt sau ulei!
Tigaia adâncă
Se mai numește tigaie de sote și este un hibrid între o tigaie și o cratiță. Datorită pereților laterali înalți, vasul este ideal pentru îngroșarea sosurilor.
Asta face din tigaia adâncă o alegere nemapomenită pentru a fierbe înăbușit aripioare de pui, pentru a prepara un curry delicios sau un sos chutney mai bun ca al indienilor.
Tigaia grill
Acest tip de tigaie poate fi rotundă sau pătrată, iar baza sa are o serie de striații. Poate rezista la o căldură intensă și uscată, astfel că va arde instantaneu carnea, blocând sucurile și aromele în interior. Striațiile vor da aspectul îmbietor de grill, iar mâncarea va avea un iz de afumare delicios. Poți găti și legume sau peste, iar gustul va fi nemaipomenit!
Wokul
Dacă gătitul se numără printre pasiunile tale, atunci un wok este o tigaie grozavă de adăugat la arsenalul tău, mai ales când ești fan al prăjelilor delicioase.
Știm, îngrașă, dar… prăjelile ocazionale pot fi, rar, strecurate într-un stil de viață sănătos, fără prea mari bătăi de cap! Wokurile sunt fabricate din otel-carbon și se încălzesc foarte repede, așa că poți găti orice ingredient, într-un ritm accelerat.
Și, chiar dacă nu ai gătit într-un wok înainte, să știi că sunt extrem de ușor de utilizat. Se pretează perfect la orice tip de carne, tăiată cubulețe, la legume sau mixuri chinezești.
Tips&tricks pentru folosirea tigăilor, tigăilor grill și a wokurilor
- Evită folosirea ustensilelor de metal pe suprafețe non-stick, dacă nu vrei să strici vasul;
- Tigaia grill nu se spală cu apă și săpun, sau cu bureți de sârmă! Umple-o cu apă și las-o să dea în clocot, apoi șterge-o cu puțin ulei vegetal. Dacă există depuneri de grăsime încăpățânate, presară puțină sare grunjoasa la „locul faptei“.
- Nici wokul nu se spală cu apă și detergent de vase! După ce ai terminat de gătit în el, ține-l deasupra flacării până se albește (rotindu-l, la nevoie, pentru a avea contact egal cu flacăra pe toata suprafața). Lasă-l să se răcească și tamponează, apoi, peste tot cu ulei vegetal.
Așadar, contează ce tigaie alegi, în funcție de rețeta pe care ai ales-o. Dar, dacă pornești la drum cu informațiile corecte, rezultatele nu vor întârzia să apară!
Acum știi ce experiențe culinare îți oferă diferitele tipuri de tigăi. Și, mai mult decât atât, ai aflat și cum trebuie să le întreții, ca să te asiguri că mâncarea va avea același gust extraordinar, de fiecare data. Nu mai rămâne decât să îți urăm spor la gătit!