Însă, mierea de Manuka are proprietăți la fel sau chiar mai importante decât cele ale mierii obișnuite și este atât de căutată pentru că produsul original nu este disponibil la scară largă. Este nevoie ca albinele europene să polenizeze copacii de Manuka din Australia, Noua Zeelandă și Insulele Polineziene pentru producerea acestui tip de miere.

Ce este mierea de Manuka și cu ce diferă față de mierea obișnuită?

Celebra miere de Manuka este de un singur fel, spre deosebire de mierea naturală de albine din România, nuanță variind de la galben pai la bej solid sau chiar tente brune. Principalul exportator de miere de Manuka este Noua Zeelandă, în care se află acest copac de Manuka. Mierea de Manuka se cristalizează mult mai greu, are un gust dulceag cu diferite note amărui și ierboase, are textura mai groasă, iar dacă albinele au trecut și pe la arborele de eucalipt, poate avea o aromă mentolată și ușor răcoroasă.

Mierea de Manuka diferă de mierea eco naturală din Romania din mai multe puncte de vedere:

  • ingredientele care duc la formarea mierii;
  • felul în care sunt ingrijite albinele;
  • starea stupului;
  • procesul de producție;
  • condițiile de depozitare.

Proprietățile nutriționale ale mierii de Manuka

Mierea de Manuka este cu adevarat specială, mai ales în ceea ce privește profilul nutrițional. Această miere este bogată în nutrienți și are proprietăți antibacteriene de până la 100 de ori mai puternice decât mierea tradițională. Substanțele nutritive din mierea de Manuka se regăsesc sub fromă de aminoacizi, complex de vitamina B, calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sodiu și zinc.

Beneficiile mierii de Manuka asupra sănătății

Mierea de Manuka este folosită de sute de ani, are un conținut foarte bogat de vitamine și minerale și de aceea este recomadată pacienților aflați în convalescență. Mierea de Manuka are un rol important în tratarea afecțiunilor minore, pînă la afecțiuni periculoase.

Cu alte cuvinte, oamenii de știință au ajuns la următoarele concluzii, în urma studiilor efectuate pe mierea de Manuka:

  • este un antibiotic natural cu rol antibacterian;
  • este unul din cele mai complete și mai complexe suplimente naturale;
  • trateaza arsurile usoare și loviturile;
  • are un efect benefic asupra sănătății dinților, prevenind apariția cariilor și tratând gingivita;
  • reduce inflamațiile și este recomandată inclusiv persoanelor care suferă de cancer la stomac sau esofagian;
  • scade nivelul de LDL (colesterolul rău) din sânge;
  • tratează bolile gastrointestinale și mai ales infecțiile cu Salmonella, scade refluxul acid și tratează boală bacteriană a intestinului subțire;
  • susține imunitatea, mai ales în anotimpul rece, prevenind răceală sezonieră și luptând împotriva inflamatiilor de la nivelul amigdalelor;
  • mierea de Manuka, dacă este consumată în mod regulat, protejează colonul, tratează boală inflamatorie intestinală, dar și candida și combate infecțiile cu stafilococ;
  • are rolul de a calma durerile de cap;
  • îmbunătățește calitatea somnului.

De ce trebuie consumată mierea de Manuka în anotimpul rece?

În anotimpul rece, mierea de Manuka este un aliat important pentru sănătatea consumatorilor, adulți sau copii, pentru că tratează foarte multe tipuri de afecțiuni.

Durerile în gât și imunitatea scăzută – Din cauza lipsei expunerii la soare, organismul are de suferit în perioada iernii și se simte mult mai slăbit. Administrarea zilnică a mierii de Manuka, câte o linguriță pe stomacul gol sau diluată într-o cană de lapte sau ceai la temperaturi nu foarte ridicate, face minuni pentru imunitatea consumatorilor.

Tulburările de somn – În perioada iernii, când noaptea este foarte lungă,  o mulțime de persoane se plâng că nu pot dormi bine, nu se pot odihni și insomniile le dau mari bătăi de cap. Aceste neplăceri apar și din cauza soarelui, care nu mai încălzește cu putere pământul și organismul se simte lipsit de energie. Mierea de Manuka este un supliment alimentar foarte bun, care îi ajută pe consumatori să adoarmă mai repede și să se relaxeze mai ușor, fiind soluția perfectă pentru un somn profund. O linguriță de miere de Manuka într-un pahar de lapte călduț seară, înainte de culcare, combate insomnia.

Pielea și părul afectate de frig – Mierea de Manuka nu este eficientă numai dacă este consumată intern, ci poate fi aplicată și extern. Pielea și părul sunt afectate pe timpul iernii de frig și de precipitații și necesită o îngrijire mai atentă. De aceea, din mierea de Manuka se poate realiza o masca pentru ten, pentru a preveni uscarea pielii. De asemenea, se poate face propriul șampon homemade, care va mangâia scalpul și va redă strălucirea firului de par. Totodată, mierea de Manuka poate fi folosită pentru a vindeca semnele și petele de pe ten, dar și pentru a combate acneea.