Totuși, orice întreprinzător trebuie să știe cum să aprecieze starea de sănătate a companiei sale, astfel încât să poată lua, la timp, măsuri ce țin de managementul general și financiar al societății pentru a evita intrarea în insolvență. Iată ce semne îți pot arăta că firma ta nu dispune de fondurile bănești necesare pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile:
1. Restanțe la plată
Cifrele sunt cel mai bun indicator pentru a stabili dacă firma ta va ajunge sau nu la insolvență. În cazul în care compania nu își poate achita creanțele mai vechi de 60 de zile, e cazul să-ți pui întrebări. Întârzierile în achitarea facturilor, discontinuitățile sau lipsa totală a plăților conduc la perpetuarea dificultăților financiare, iar reorganizare devine aproape imposibil de evitat.
2. Compania înregistrează incidente de plată
Multe firme intră în insolvență, unele reușesc să supraviețuiască, iar altele se închid definitiv. Un indiciu util îl reprezintă și rapoartele din Centrala Incidentelor de Plăți. În cazul în care societatea înregistrează incidente minore sau majore cu bilete la ordin, cecuri sau cambii, există posibilitatea ca acest lucru să fie unul dintre pașii care duc spre insolvență.
3. Probleme constante cu fluxul de livrări
Dacă demarezi un proces pentru verificare firme în insolvență, din cauză că unul dintre partenerii tăi are probleme cu fluxul de livrări, ai grijă să analizezi cu atenție și situația propriei tale firme. Lipsa stocurilor, diminuarea calității produselor, imposibilitatea de a achita la timp materiile prime și materialele sau scăderea comenzilor pot fi semne că, pentru compania ta, se conturează nevoia unei restructurări.
4. Datoriile sunt mai mari decât activele circulante
În calitate de antreprenor, este important să ții, întotdeauna, cont de indicele de solvabilitate. Acesta arată capacitatea firmei de a face față tuturor scadențelor pe termen mediu și lung. Indicele de solvabilitate se calculează ca raport între activele circulante plus cele fixe și datoriile totale. De regulă, valoarea acestuia trebuie să fie peste 1,2 pentru ca firma să arate că-și poate achita datoriile.
5. Grad de îndatorare ridicat
Calculat ca raport între capitalurile proprii și capitalurile permanente, gradul de îndatorare devine un semnal puternic, atunci când vorbim de incapacitatea de plată. O pondere mai mică de 30% a capitalurilor proprii în totalul resurselor de care dispune o companie, pe termen mediu și lung, este considerată nesănătoasă. Drept urmare, o companie cu un grad de îndatorare cuprins între 70-100% poate fi una restructurabilă.
6. Control scăzut asupra creanțelor de recuperat
O eroare care te poate aduce în insolvență este lipsa controlului asupra stocurilor sau a datoriilor pe care trebuie să le recuperezi de la clienți. Uneori, dificultățile financiare ale partenerilor de afaceri se răsfrâng asupra activității tale și generează reacții în lanț. Poți ajunge să ai sume foarte mari indisponibilizate în stocuri cu viteză foarte lentă ori să întâmpini probleme la încasarea banilor de la clienți fie din livrarea produselor sau serviciilor, fie din acordarea unor credite comerciale insuficient monitorizate.
7. Menținerea unor colaborări care produc pierderi
Dacă privești din perspectivă operațională, atunci când activitatea de bază a firmei tale produce pierderi în mod constant, nu te poți aștepta la lucruri bune. Contractele neproductive cauzează pierderi ce afectează celelalte activități profitabile ale companiei și generează datorii care conduc la incapacitatea de plată. Dacă ai clienți care nu te plătesc, nici tu nu vei putea acoperi creanțele către furnizori.
Salvarea unei companii de la insolvență se poate realiza dacă reușești să identifici la timp anumite semne care să-ți dea de gândit. Ține cont de aspectele prezentate și verifică, în permanență, activitatea companiei tale, astfel încât să te asiguri că poți lua la timp cele mai bune decizii ca să eviți incapacitatea de plată.