Zilele de sâmbătă și duminică sunt perfecte pentru un răsfăț culinar pe cinste, așa că, apelează la rețete simple, dar, de-a dreptul savuroase, care-ți vor impresiona toți invitații la masă. Iată 5 rețete fabuloase, ușoare și rapide, pe care le poți pregăti în weekend!
1. Omletă pufoasă cu ciuperci, gorgonzola și chives
Ingrediente necesare:
- două ouă
- 100 g ciuperci Champignon
- 30 g brânză cu mucegai
- câteva fire de ceapă verde sau chives
- sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Pentru început, încălzește o tigaie antiaderentă și pune în ea puțin ulei de măsline. Apoi, curăță ciupercile și taie-le sub formă de lamele subțiri. Spală firele de ceapă și lasă-le să se usuce. Sparge ouăle într-un bol, adaugă sare și piper, apoi amestecă bine, cu o furculiță. Toarnă compoziția în tigaia încinsă și lasă ouăle să formeze o clătită uniformă. Când omleta s-a gătit pe o parte, pune feliile de ciuperci și brânza gorgonzola pe jumătate din suprafața ei. Apoi, cu ajutorul unei spatule late, pliază omleta în jumătate, astfel încât ciupercile și brânza să se afle la mijloc. Pune capacul și mai lasă ouăle să se gătească timp de 2-3 minute. Toacă ceapa verde sau chives mărunt, apoi presară totul peste omletă, când o servești. Dacă prepari rețeta pentru mai multe persoane, înmulțește cantitatea de ingrediente.
2. Sandwich-uri calde cu șuncă, mozzarela și pesto
Ingrediente necesare:
- o pâine ciabatta sau o baghetă
- câteva felii de șuncă
- o linguriță de unt
- câteva felii de mozzarella proaspătă
- 3-4 lingurițe de pesto verde
- o roșie
- sare și piper
Mod de preparare:
Pentru această rețetă, vei avea nevoie de un grill sau un toaster. Dacă nu ai, folosește o tigaie. Taie pâinea în jumătate, pe lungime. Unge fiecare jumătate cu unt și pune feliile pe grătar sau în tigaie, până se încălzesc și se rumenesc puțin. Apoi, asamblează sandwich-ul. Este important să folosești ingrediente calitative, pline de gust, pentru ca rezultatul final să fie cât mai delicios. Poți opta pentru mezeluri Bătrânu Sas, o mozzarella de bivoliță și un pesto făcut în casă. Unge pâinea cu pesto, apoi adaugă șunca, mozzarella și feliile de roșie. Pune capacul sandwich-ului și pune-l în toaster, pentru ca toate aromele să se combine, iar brânza să se topească. Servește sandwich-urile întregi sau tăiate pe jumătate.
3. Avocado toast cu ou poșat și salată proaspătă
Ingrediente necesare:
- un avocado
- două felii de pâine toast
- două ouă
- două roșii
- mix de frunze (salată verde, baby spanac, rucola)
- zeama de la jumătate de lămâie
- o lingură ulei de măsline
- sare și piper
Mod de preparare:
Primul pas este să pregătești fructul de avocado. Taie-l în jumătate, apoi scoate-i miezul cu o lingură și pune-l într-un bol. Zdrobește-l cu o furculiță, adaugă sare și piper, apoi amestecă bine. Pune și zeama de lămâie, apoi amestecă din nou.
Pune pe foc o cratiță umplută cu un litru de apă și las-o la foc mediu. Între timp, pune pâinea pe grill, la cuptor sau în tigaie, până se rumenește pe ambele părți. Întinde pasta de avocado peste feliile de toast.
Când apa se apropie de punctul de fierbere, este timpul să adaugi oul în cratiță. Vei ști că este momentul potrivit atunci când în oală se creează mici bule. Cu ajutorul unei spatule, formează un mic vârtej în mijlocul cratiței și sparge oul cu atenție, direct în mijloc. Lasă-l să se gătească timp de câteva minute, până când albușul ți se pare gătit. Scoate oul cu atenție, cu o spatulă, și pune-l deasupra toastului cu avocado. Presară deasupra puțină sare și puțin piper proaspăt măcinat. Servește totul cu o salată verde, la care adaugi puțin ulei de măsline.
După cum poți observa, toate cele trei rețete sunt incredibil de simple și de rapide, însă, combinațiile de gusturi sunt cu adevărat speciale. Prepară-le pe rând sau pe toate la o singură masă, pentru un brunch pe cinste!