Chiar dacă asociem berea cu mersul la terasă sau cu relaxarea de după muncă sau un grătar, berea nu este doar un însoțitor al mâncării, ci poate deveni și ingredient al acesteia.

Așa cum vinul frăgezește carnea și îi oferă finețe și arome subtile, și berea poate fi folosită la marinare și gătit, cu aceleași rezultate. Dacă n-ai mâncat până acum preparate realizate cu bere, vei fi uimit de calitățile gastronomice ale acesteia. Cele 2 rețete delicioase pe care ți le prezentăm în continuare sunt perfecte pentru a le descoperi.

Tocană de vită și bere neagră

Ingrediente

Acest preparat are nevoie de gătire îndelungată, dar este un adevărat răsfăț culinar. Pentru a-l găti, îți trebuie:

  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 1 kg de carne de vită, tăiată în cuburi mari
  • 1 ceapă tocată mare
  • 10 morcovi tăiați mare
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml de bere de import, neagră
  • 1 cub de supă de vită
  • 1 vârf de linguriță de zahăr
  • 3 foi de dafin
  • 1 ramură mare de cimbru
  • Piure de păstârnac, pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Pornește cuptorul și setează temperatura la 150 de grad. Încinge uleiul într-o cratiță mare, părpălește carnea cât să devină aurie, apoi pune-o deoparte. Călește ceapa și morcovii, apoi adaugă peste ele făina, amestecând continuu. Pune carnea înapoi în cratiță, adaugă berea și cubul de supă.

Asezonează cu sare, piper și puțin zahăr. Adaugă și plantele aromatice și acoperă cu un capac. După ce tocana dă în clocot, mut-o în cuptor pentru 2 ore, interval în care carnea devine atât de fragedă, încât o să ți se topească în gură. Servește cu piure de păstârnac sau altă garnitură.

Ciocănele de pui cu bere și prosciutto crudo

Ingrediente

Carnea de pui merge foarte bine cu bere, iar această rețetă are și avantajul de a fi ușoară și destul de rapidă. Asigură-te că ai următoarele ingrediente:

  • 10 ciocănele de pui
  • 10 felii de prosciutto crudo
  • 500 ml de bere blondă pentru marinare
  • 500 ml de bere blondă pentru gătit
  • Ulei de măsline
  • 1 căpățână de usturoi
  • Boia de ardei dulce
  • Boia de ardei iute
  • Rozmarin
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare

Acest preparat se poate găti și fără pregătire prealabilă, dar ideal este să marinăm ciocănelele. Cu o zi înainte, curăță-le de piele, freacă-le cu condimentele menționate mai sus și cu sare și pune-le într-un recipient cu bere, pe care îl acoperi și îl pui în frigider. În ziua gătirii scurge berea și învelește fiecare copan într-o felie de prosciutto crudo.

Unge o tavă de copt cu ulei de măsline și așează ciocănelele, stropește-le cu puțin ulei și adaugă cățeii de usturoi printre ele. Toarnă bere dintr-o altă sticlă în tavă, acoper-o cu folie de copt sau de aluminiu și pune-o în cuptor, la 150 de grade. 

Prosciuttoul se lipește de carne, devine crocant și eliberează aromele specifice în carnea de pui. Bineînțeles, și aburii din bere pătrund adânc în carne, frăgezind-o și dându-i un gust magnific. După 30 de minute înlătură folia și mai lasă la copt pentru încă jumătate de oră, pentru ca preparatul să capete o culoare apetisantă. Servește cu salata preferată sau cu garnitura preferată.

Berea este un ingredient excelent pentru fripturi, tocane și chiar pentru pâine, tarte și legume prăjite sau făcute pane. Nu ezita să o folosești în bucătărie, pentru că satisfacțiile pe care ți le aduce din punct de vedere gastronomic sunt mari. 

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/beef-chunks-with-ingredients-served-table_7486737.htm#page=1&query=beef%20stew&position=0