Dintr-o punga de faina, putina drojdie, apa si sare poti face cateva painici gustoase acasa. Dar tot din aceleasi ingrediente poti face o paine si o pizza sau o foccacia cu ierburi aromatice şi masline sau niste chifle dulci si lipicioase pentru micul dejun.
Partea frumoasa in a face paine cu propriile maini, acasa, e ca poti sa iti imparti aluatul intre diversele dorinte ale tuturor celor din familie. Daca obisnuiesti sa faci paine in weekend, poti pastra o parte din aluat pentru o tratatie speciala. Iti dam o reteta rapida pentru aluatul de paine si inca 3 in care sa il testezi.
Ingrediente pentru 2 paini medii:
- 1kg faina (550)
- 10g sare
- 14g drojdie uscata
- 700ml apa calduta
Amesteca faina, sarea si drojdia intr-un bol mare. Formeaza o gaura in mijlocul lor si toarna apa calduta. Incorporeaza incet faina pana cand formezi un aluat lipicios.
Tapeteaza blatul de lucru cu multa faina si scoate aluatul din bol. Framanta-l incet, incorporand si faina de pe blat si adaugand, daca mai e nevoie, pana cand aluatul nu mai e lipicios.
Continua sa framanti pana cand aluatul nu se mai lipeste de blat si cel putin 5 minute dupa acest moment. Pune aluatul intr-un bol tapetat cu faina, acopera cu folie alimentara si lasa-l la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Aceasta etapa poate dura pana la o ora, in functie de temperatura camerei.
Daca folosesti aluatul pentru paine, incinge cuptorul la 220C. Imparte aluatul in doua si aseaza-l in tavi de chec. Lasa-l sa mai dospeasca inca 30 de minute, acoperit cu un prosop.
Coace painile timp de 40 de minute. Scoate painile din tavi si lasa-le sa se raceasca.
Daca folosesti aluatul pentru alte bunatati, atunci iti propunem: