Desertul adoptat de la britanici si americani seamana cu “negresa romaneasca” pe care o facea si mama de cand ma stiu. Diferenta sta in adaugarea ciocolatei pe langa pudra de cacao, ceea ce ii da textura umeda atat de adorata. Istoria brownie a inceput la sfarsitul secolului XIX in America si nici pe atunci nu se folosea ciocolata pentru aceasta prajitura.
Secretul ca sa ai o brownie perfecta atunci cand o scoti din cuptor este sa nu depasesti cu niciun minut timpul optim de coacere. Da, doar un minut poate face diferenta intre o prajitura perfecta si una uscata si amara. Asa ca intotdeauna timpul de coacere trebuie tratat ca fiind doar ca un ghidaj pentru ca trebuie sa testezi consistenta prajiturii si aspectul ei cu cateva minute inainte de scurgerea lui. Brownie nu trebuie sa treaca de testul scobitorii. Adica, atunci cand introduci o scobitoare in mijlocul ei trebuie sa iasa inca usor umeda cu urme de aluat, chiar daca suprafata s-a intarit.
Mie imi place pentru ca te lasa sa o lucrezi usor intr-un singur bol (fara sa ramai cu un maldar de vase de spalat dupa) si pentru ca nu ai nevoie decat de o lingura de lemn sau o spatula ca sa amesteci ingredientele. Imi place pentru ca poti adauga in ea merisoare sau alte fructe confiate, nuci si alune sau bucatele intregi de ciocolata; o poti manca simpla sau langa ceai, cafea si inghetata.
Reteta de Brownie
- 150g ciocolata neagra (60%) tocata
- 115g unt taiat in cubulete
- 2 linguri cacao
- 200g zahar fin
- 3 oua
- 100g faina
- 1/4 lingurita sare
- optional: 50g nuci+50g chips de ciocolata
Incinge cuptorul la 180C si pozitioneaza un gratar la mijloc. Unge o tava rotunda cu diametrul de 20-22 cm si tapeteaza baza ei cu hartie de copt.
Topeste la bain-marie ciocolata si untul. Adauga cacaua cernuta si zaharul. Apoi amesteca ouale unul cate unul. Iar ultimul pas este sa incorporezi faina, sarea si chipsurile de ciocolata.
Toarna aluatul in tava pregatita si presara nucile. Coace prajitura 25 de minute si nu uita sa verifici daca e gata cu cateva minute inainte de scurgerea timpului.
Lasa brownie sa se raceasca de tot si pudreaza-o cu zahar sau cacao.
Inspiratia mea: Joy of Baking, Jamie Oliver