Sarmalute, tochitura, chiftelute sau piftie - toate pot fi facute din peste. Aveti nevoie doar de cateva trucuri de preparare ca sa pastrati calitatile nutritive ale unui aliment perfect.
Omega 3 si Omega 6 sunt doi acizi grasi esentiali indispensabili vietii. Valorosi sunt doar impreuna, in proportii corecte. Inclusi nu intr-o capsula, ci intr-un aliment integral. Cum ar fi pestele. Beneficiati de toate calitatile lui, daca il preparati timp de 2 minute in apa care fierbe sau in suc de rosii.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "In felul acesta, caldura ajunge indirect la peste si nu ii degadeaza structura musculara".
Si prepararea la cuptor este corecta, dar la cel mult 100 de grade Celsius. Pestele isi degradeaza atat grasimile, cat si proteinele, la temperaturi mari. Spre exemplu, pregatit la peste 160 de grade Celsius, devine un reziduu alimentar, nu un aliment valoros. Nu il prajiti in ulei si nu il gatiti pane.
Conf. dr. Ion Daniel, sef sectie pediatrie: "Prajelea in sine este un proces care genereaza astfel de substante cancerigene. Prajitul este un proces nesanatos".
Dr. Serban Damian, nutritionist: "O parte din grasimi interactioneaza cu proteina din structura pestelui si devine un produs mult mai greu digerabil si in final de evitat intr-o alimentatie corecta".
Truc: Cand alegeti un peste din galantar, uitati-va la ochii acestuia. Trebuie sa fie limpezi si nu acoperiti de membrane albe. De asemenea, nu trebuie sa fie invelit intr-un mucus, adica limfa. Este un alt element care indica lipsa prospetimii. Evitati pestii congelati. Acizii grasi nesaturati pe care ii contin se degradeaza in doua saptamini si devin toxici, chiar daca procesul in sine respecta toate normele.
Afla mai multe in emisiunea "Ce se intampla, Doctore?":