Pentru mult timp caramelul a fost trecut in categoria preparatelor pe care numai un bucatar cu experienta le poate realiza. Asa ca ne-am refugiat in sosuri si toppinguri cumparate din magazin, pe care sa le folosim peste inghetatele preferate, torturi, prajituri sau in cafeaua cu lapte de dimineata.
Insa, varianta la sticla, cu aditivi si coloranti, nu iti va oferi niciodata savoarea intensa si gustul bun al sosului de caramel preparat cu mana ta. Nu iti trebuie deprinderi de bucatar profesionit ca sa il poti face ca la carte. Sosul de caramel e la indemana oricui.
Echipementul necesar:
- o spatula rezistenta la caldura sau o lingura de lemn
- o oala cu pereti dubli
Ingrediente (pentru aproximativ 250ml sos caramel):
- 190g zahar
- 1 lingura glucoza lichida
- 60ml apa
- 120ml smantana pentru frisca, calduta
- 2 linguri unt moale
- ½ lingurita sare
- 1 lingurita extract de vanilie
Amesteca zaharul, apa si glucoza intr-o oala mare (1.2 litri). Pune pe foc si, amestecand continuu, asteapta ca zaharul se dizolve si siropul sa inceapa sa fiarba. Din acest moment nu mai amesteci si lasi siropul sa fiarba pana cand capata culoarea chihlimbarului intens, inchis la culoare.
Ai grija pentru ca de acum caramelul se poate arde foarte usor. Asa ca ia imediat oala de pe foc. Pentru ca in oala iti va fi un pic mai greu sa observi culoarea caramelului, poti pune cateva picaturi din amestec pe o farfurie alba ca sa vezi daca a ajuns la culoarea dorita.
Toarna incet smantana lichida incalzita. Ai grija pentru ca reactia va fi "violenta" si amestecul va bolborosi intens si va scoate aburi fierbinti. Amesteca cu o lingura de lemn sau o spatula rezistenta pana cand incorporezi smantana.
Daca s-au format cocoloase pune inapoi oala pe foc si mai incalzeste putin pana se dizolva. Acum e momentul sa adaugi untul si sarea. Sosul va deveni perfect dupa ce se va raci putin. Poti sa adaugi si extractul de vanilie si sa il incorporezi.
Poti pastra sosul de caramel la temperatura camerei timp de 3 zile si in frigider timp de 3 saptamani.
Extra sfaturi: Fii cu ochii mereu pe oala in care pregatesti caramelul. De la caramel la zahar ars (si amar) e un pas foarte mic care se intampla in cateva secunde. In plus, ai grija cum manuiesti caramelul fierbinte. Te poti alege cu arsuri!