În urmă cu mai bine de 4.000 de ani, câinele era considerat unul dintre "cele șase tipuri de animale" a căror carne putea fi consumată, printre care cai, vaci, oi, câini, porci şi găini. Chiar și scrieri despre carnea de câine pot fi găsite în lucrările lui Mencius și în alte cărți istorice.

În jurul secolului al X-lea, odată cu popularizarea budismului în China, consumul de câini a început să fie considerat negativ. Budismul nu acceptă să mănânce niciun fel de animale, dar condamnă în special uciderea unui câine pentru hrană, deoarece consideră că, întrucât câinele este credincios stăpânului său, uciderea lui produce o karma rea. Cu toate acestea, acest lucru nu a pus capăt tradiției, iar de-a lungul secolelor care au urmat carnea de câine a continuat să fie considerată bună pentru gustul și proprietățile sale medicinale. Se crede că este bun pentru yang (căldura corpului), deci ar ajuta la sănătatea ficatului și la masculinitate.

Carnea de câine este consumată în toată China?

Faptul că în China există un festival în care oamenii mănâncă carne de câine nu înseamnă că toată țara o face. Tradiția de a mânca câine se întâlnește doar în unele provincii din China, cum ar fi provinciile sudice Guangdong, Guizhou și Guangxi, precum și în unele provincii nord-estice apropiate de Coreea. În restul țării, nu este un obicei. Mulți chinezi nu mănâncă astfel de carne din motive culturale. De exemplu, unele grupuri etnice musulmane, cum ar fi Uygur și Hui, și Manchu, care îl consideră un animal cvasi-sacru. Carnea de câine este, de asemenea, greu de găsit în marile orașe, deoarece oamenii consideră din ce în ce mai mult câinii ca fiind animale de companie și nu ca hrană.  De fapt, potrivit unui sondaj realizat de ONG-ul Humane Society International în iunie 2016, 70% dintre chinezi nu au mâncat niciodată carne de câine și 64% sunt împotriva Festivalului Yulin (cunoscut în întreaga lume pentru cruzimea cu care sunt uciși câinii pentru a le consuma carnea).

Consumul de carne de câine este obișnuit în mai multe țări asiatice, cum ar fi Vietnam și Coreea. În Taiwan, a fost interzis în 2001, iar în Hong Kong în 1954. În Vietnam și în Coreea este obișnuit să găsim multe feluri de mâncare preparate cu această carne. Dar, ca să mergem mai departe, știați că până la începutul secolului al XX-lea se mânca carne de câine în Germania și Franța? Iar în unele sate din Alpii elvețieni, în zilele noastre, este o tradiție să mănânci Rottweiler și alte rase de câini. Cu toate acestea, reglementările locale stipulează că animalele trebuie să fie sacrificate în mod uman, fără durere. În nordul Canadei, în Alaska și chiar în unele grupuri etnice din Mexic este acceptabil să se mănânce carne de câine.

Se poate mânca orice tip de carne de câine?

Carnea de câine vândută în unele restaurante din China provine din rase crescute special în acest scop, iar chinezii sunt foarte clari în ceea ce privește diferența dintre un câine de companie și un câine destinat mesei. Potrivit China-Files, un jurnalist chinez de la CNN a relatat că, la festivalul Yulin, chiar măcelarii festivalului aveau animale de companie în magazinele lor. În China, animalele de companie sunt foarte bine îngrijite, iar în unele orașe sunt tratate chiar cu mai mult fanatism decât în țara noastră: unii oameni poartă câini în cărucioare, îi îmbracă și le vopsesc părul.

Shutterstock.com