Cu toate acestea, contrar a ceea ce am putea crede, există trei țări în care această băutură carbogazoasă și îndulcită este total interzisă. Motivul este că această băutură iconică este asociată cu cultura capitalistă a Statelor Unite, la fel ca și alte mărci precum McDonald's sau Nike.

Acestea fiind spuse, este ușor de imaginat că cele trei națiuni (din cele 195 din lume) care nu produc sau comercializează Coca-Cola sunt asociate cu regimuri comuniste și sunt fie anticapitaliste, fie în dezacord politic cu SUA.

Cuba, Coreea de Nord și Rusia

Prima dintre acestea este Cuba, unde compania cu sediul în Atlanta a desfășurat una dintre primele sale acțiuni comerciale în străinătate, în 1906. Cu toate acestea, după revoluția care l-a catapultat pe Fidel Castro la putere în 1959, Coca-Cola a decis să părăsească țara un an mai târziu, din cauza riscului ca societatea să fie naționalizată. Chiar și așa, și datorită deschiderii țării din ultimii ani, este încă posibil să găsiți această băutură răcoritoare în hoteluri, restaurante și centre comerciale axate pe turiști.

A doua dintre țările care au interzis vânzarea acestei băuturi americane este Coreea de Nord. Compania multinațională de îmbuteliere nu a operat niciodată aici, deoarece, la fel ca în Cuba (Tu Kola), ei produc propria versiune de cola. Motivul este pur ideologic: dictatura nord-coreeană restricționează în mod oficial accesul la această băutură. 

În cele din urmă, în urma invaziei din Ucraina de anul trecut, Coca-Cola a decis să suspende comercializarea băuturii sale emblematice în Rusia. Alternativa este să se apeleze la Dobry Cola. Trebuie amintit, de asemenea, că China a expulzat toate companiile străine de către guvernul comunist în 1949, dar după restabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite în 1979, țara asiatică a permis revenirea acestei băuturi emblematice. Birmania i-a urmat exemplul în 2012, după o absență de șaizeci de ani.

foto: shutterstock.com