Carasul fără oase, scos pe piaţă de chinezi
Iubitorii de pește au acum motiv de bucurie. Biologii chinezi au reuşit să obţină o nouă varietate de caras fără oase intramusculare, care îl face mai propice pentru consum.
Carasul, a cărui denumire ştiinţifică este carassius carassius, este un peşte foarte popular în China pentru carnea sa fragedă, însă oasele sale intramusculare fac dificil consumul său, deoarece oasele fine pot rămâne înfipte în gât, şi îngreunează totodată procesarea lui industrială.
Grupul de experţi a descoperit gena principală, care controlează dezvoltarea acestor oase, printre 1.600 de exemplare. Încă din 2021, cercetătorii au reuşit să crească un grup de caraşi care au trecut caracteristicile lor genetice la următoarea generaţie.
Carnea de pește este una sănătoasă și este recomandat consumul acestui aliment, având numeroase proprietăți nutritive.
O porţie de 100 g de peşte furnizează proteine de calitate superioară, între jumătate şi o treime din necesarul zilnic, vitamine esenţiale pentru dezvoltarea organismului (A, D şi vitamine din grupul B) şi minerale importante pentru sănătate (fosfor, seleniu, iod). De asemenea, aduce organismului o cantitate importantă de acizi graşi Omega 3, aceştia constituind până la 50% din uleiul de peşte.
Peştele are valoare nutritivă ridicată în primul rând datorită proteinelor sale de calitate superioară, bogate în aminoacizi esenţiali.
Peştii de apă dulce (crap, caras, biban, plătică) au carnea mai dietetică. Carnea peştilor de râu şi de baltă este mai uşor de digerat decât cea a peştilor oceanici şi are de două ori mai puţine calorii, fiind indicată mai ales persoanelor supraponderale şi obeze.
Foto shutterstock.com