Autorităţile chineze aplică, de la începutul epidemiei, o strategie ”zero covid”, care constă în a face totul pentru a limita la maximum apariţia unor noi cazuri. Iar odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă, prevăzute în perioada 4-20 februarie 2022, China își dublează vigilența, iar cetățenii au cel mai mult de suferit.

China a anunţat marţi 175 de cazuri noi de covid-19, dintre care 95 la Xi'an (nord), unde 13 milioane de locuitori se află în carantină de două săptămâni.

Aceasta este cea mai strictă şi mai importantă carantină din China, de la cea din Wuhan (centru), la începutul epidemiei. Xi'an, celebru prin aramata sa subterană de teracotă, este noul epicentru al pandemiei covid-19 în China.

Aici situația este dramatică! Oamenii au rămas fără alimente și au început să facă trocuri pe rețelele de socializare. Aceștia dau la schimb chiar și gadgeturi, pentru a face rost de mâncare.

Fiind într-o carantină strictă, milioane de cetățeni sunt obligați să stea în casă începând din 23 decembrie și nu pot ieși nici să-și cumpere alimente. 

Dau la schimb țigări, gadgeturi și tampoane pentru mâncare

Autoritățile au furnizat hrană gratuit gospodăriilor, dar mulți spun că rezervele lor se epuizează sau că nu au primit încă ajutoarele.

Înregistrările video și fotografiile de pe Weibo, echivalentul Twitter în China, arată că oamenii fac tot felul de trocuri: schimbă țigări cu varză, lichid de spălat vase cu mere și tampoane igienice pentru o grămadă mică de legume. Sau o consola Nintendo Switch la schimb pentru pachet de tăiței și două chifle.

„Oamenii care locuiesc în aceeași clădire fac trocuri, pentru că nu mai au suficientă mâncare”, a spus Wang, un locuitor din Xi’an, pentru Radio Free Asia. Postul de radio a mai relatat că un alt bărbat a vrut să schimbe un smartphone și o tabletă pentru orez.

„Oamenii neajutoraţi au ajuns în era trocului - cartofii sunt schimbaţi pe bețișoare de urechi”, a spus un utilizator Weibo, în timp ce altul a descris situația ca pe o „întoarcere la societatea primitivă”.

Peste un milion de locuitori plasaţi în carantină după descoperirea a 3 cazuri asimptomatice

China a plasat în carantină alţi peste un milion de locuitori, în oraşul chinez Yuzhou, după descoperirea a trei cazuri asimptomatice. Orice ieşire din localitate este interzisă, fără autorizaţie.

Foto shutterstock.com