Populația Wari, care în urmă cu o mie de ani trăia pe teritoriul actualului stat Peru, prepara o bere numită chicha în care puneau semințe cu proprietăți halucinogene, cu scopul de a se distra, dar și pentru a parafa mai ușor alianțe politice.
Cea mai veche fabrică de chicha, din Anzii peruani, a fost descoperită pe muntele Cerro Baul, unde se producea chicha, de pe vremea Imperiului Wari, în urma cu peste 1200 de ani. Băutură era consumată la petreceri și era oferită celor care vizitau satul, în ideea și de a crea mai ușor alianțe politice.
Berea, alimentul iubit în toate epocile
Wari a locuit între anii 600 și 1.000 în zona coastei peruviene și în Anzii de Sud. Descoperirile arheologice recente au arătat că organizau festinuri la care se consuma chicha, un fel de bere produsă din fructele unui arbore denumit molle care erau procesate și puse la fermentat.
Berea care avea o concentrație de alcool de 5% se consuma în cantități foarte mari. În băutură se adăugau semințe dintr-o plantă psihotropă denumită vilca, semințe ce erau folosite ca agent halucinogen în zona Americii de Sud, mai ales de către conducătorii și de către marii preoți.
Civilizația care a evitat războaiele bând bere. Cum își manipulau dușmanii?
Cercetătorii spun că șefii Wari puneau semințe de vilca în berea lor tradițională chicha pentru ca experiențele să fie cu totul speciale. Liderii s-au folosit de aceste băuturi pentru a parafa alianțe politice cu alte comunități din zonă. Ei țineau în mod regulat banchete cu rivalii și cu alte populații învecinate: mâncau fripturi de lamă și beau chicha. Cu ajutorul acestor petreceri, liderii politici au atenuat disputele înainte de a escalada.
Chicha versus Ayahuasca
La fel ca mai cunoscuta ayahuasca din Amazonia, și vilca produce efecte halucinogene, dar ele sunt mult mai slabe când semințele sunt înghițite, așa că localnicii le fumau sau le trăgeau pe nas.
Adăugarea de vilca în băutura chicha făcea ca efectele halucinogene să dureze mai mult decât simpla înghițire a acestor semințe, iar experiența era mai plăcută, mai puțin violentă și era una de grup, dat fiind că toți beau.
Ayahuasca este o infuzie sau fiertură psihoactivă pe care o folosesc în mod tradițional localnicii din zonele amazoniene, ca medicament spiritual. Se spune că această băutură induce halucinații puternice. Ayahuasca era folosită de șamani încă de acum 1.000 de ani. În mod tradițional, lichidul acesta cu efect halucinogen era menit să îi ajute pe localnici să se vindece atât fizic, cât și spiritual, însă în zilele noastre, unele persoane utilizează ayahuasca în scop recreațional.
Foto shutterstock.com