Apa plată expiră, iar termenul de valabilitate este indicat clar pe fiecare sticlă, fie că este din plastic sau din sticlă. Cu toate acestea, există o diferență în această privință pe care este bine să o subliniem și să o cunoaștem. În cazul apei, putem crede (și o facem) că data de expirare este mai lungă  sau chiar că nu are dată de valabilitate. 

Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la data de expirare pentru că după această dată își pierde anumite valori și proprietăți nutritive.În plus, aroma și senzația de gust pot varia. 

Expirarea apei: sticle de plastic și de sticlă

În discuția despre termenul de valabilitate a apei, există și alți factori care, pe lângă cei menționați mai sus, este esențial să fie luați în considerare. Cea mai mare diferență se referă la materialul din care sunt fabricate sticlele. Acestea sunt de obicei comercializate în plastic PET și sticlă.

Și, după cum este evident, diferența dintre plastic și sticlă este foarte pronunțată. Astfel, termenul de valabilitate este între 1 și 3 ani când vine vorba despre apa îmbuteliată în sticle din plastic. 

În sine, apa va rămâne întotdeauna neschimbată. Dar plasticul este cel care tinde să elibereze resturi și particule în lichid, în special în anumite condiții de mediu. Acest lucru este și mai pronunțat dacă sticlele sunt plasate în apropierea unor surse de căldură directă, în primul rând lumina soarelui. 

Ca urmare, proprietățile apei în sine pot fi afectate, motiv pentru care este mai bine să beți sticlele cât mai curând posibil și să nu le reumpleți niciodată. Această eliberare de plastic și de resturi va avea loc de fiecare dată când dorim să umplem sticla, așa că, odată ce sticla este terminată pentru prima dată, cel mai bine este să o aruncăm în coșul de reciclare corespunzător.

Ingerarea continuă a acestui tip de apă contaminată ar putea avea consecințe asupra sănătății. În plus, eliminarea sticlelor de plastic creează, de asemenea, numeroase probleme. Este un material nebiodegradabil și, prin urmare, poate persista în natură timp de zeci și zeci de ani.

Sticla, pe de altă parte, este mult mai ușor de eliminat și, din acest motiv, sfatul este de a folosi recipiente din sticlă, care nu degajă nimic și care pot fi reutilizate și, de asemenea, sunt supuse unui proces de filtrare mai amănunțit. Durata de valabilitate va fi, așa cum am spus, de maximum trei ani.