Soţii Ceuşescu aveau mulţi invitaţi de Crăciun, iar de pe masă nu lipseau mâncărurile tradiţionale. Acestea erau preferatele lor. 

Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, Mihaela Ceaușescu, a dezvăluit în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”ce mâncau oaspeții lui Nicolae și ai Elenei Ceaușescu, în noaptea de Revelion.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu.

Bucătarii pregăteau mâncarea pentru 8-15 persoane, chiar în Ajun. Cele mai apreciate preparate erau ciorbele acrite, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cei doi câini, Corbul şi Sarona, aveau și ei parte de un meniu mai deosebit. Dimineaţa mâncau crenvruşti, la prânz budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.

Sursa foto: profitmedia