Ceaiurile din plante, supele, cremele, sucurile și cafelele ne pot ajuta, de asemenea, să ne menținem bine hidratați. Printre cele mai periculoase alimente, pe care ar trebui să ne ferim pe timp de caniculă se numără:
Alcool
Efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății sunt bine cunoscute. Cercetările efectuate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) indică faptul că nu există un aport minim sigur de alcool și că și un consum moderat poate prezenta riscuri pentru sănătate. De fapt, IARC îl asociază cu șapte tipuri de cancer: gură, esofag, gât, ficat, intestin gros și sân.
În ceea ce privește efectele sale asupra sănătății și aspectului pielii noastre, alcoolul este unul dintre principalii inamici ai acesteia, deoarece o deshidratează. Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Dermatologie, persoanele care consumă alcool (în special vin alb) sunt mai predispuse la apariția rozaceei.
Sare
OMS recomandă un consum de mai puțin de 5 g de sare pe zi, o cifră pe care, în majoritatea țărilor, populația o depășește cu mult. De fapt, potrivit unei cercetări publicate în New England Journal of Medicine, excesul de sodiu (adică mai mult de 5 grame) este responsabil de până la 1,6 milioane de decese pe an. Acest lucru se datorează, potrivit nutriționistului Paloma Quintana, faptului că, în afară de cantitatea de sare pe care o adăugăm în alimente, există și așa-numita sare ascunsă, "cea care este prezentă în multe produse consumate în mod obișnuit, în special în alimentele procesate, cum ar fi cartofii, snacks-urile, biscuiții, batoanele, sosurile și, mai ales, în multe alimente gata preparate".
Consumul excesiv de sare duce la retenția de lichide, ceea ce duce, de asemenea, la o piele mai ternă, mai vânătă și la pungi și cearcăne mai pronunțate sub ochi. Un studiu publicat în Science Translational Medicine subliniază că un consum excesiv poate provoca boli alergice și inflamatorii. De aceea, se recomandă moderarea consumului acestora, în special prin evitarea alimentelor procesate și ultraprocesate, precum și căutarea altor modalități de a da gust mâncărurilor, cum ar fi condimentele, "precum și jocul cu preparatele culinare, alegându-le pe cele care respectă aromele originale ale alimentelor".
Carne
Nu putem spune că alimentele usucă pielea, ci mai degrabă că, atunci când mâncăm alimente care conțin puțină apă trebuie să bem mai mult, spre deosebire de atunci când mâncăm alimente care conțin mai multă apă, cum ar fi în special fructele de vară, spun medicii. Acest lucru se întâmplă atunci când mâncăm carne, o parte din pește, paste, făină sau orez, alimente care ne oferă puțină hidratare și ne obligă să fim mai atenți la consumul de apă.
Zahăr
Un studiu al Universității Leiden din Olanda, publicat în revista New Scientist, arată că, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât arătăm mai bătrâni. După ce au experimentat cu un grup de 569 de voluntari, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei cu un nivel mai ridicat de zahăr în sânge păreau mai în vârstă, chiar și luând în considerare alți factori de influență, cum ar fi fumatul, bronzul și indicele de masă corporală. De fapt, diferența dintre cei cu glicemie scăzută și diabetici a fost de până la un an și șapte luni.