Dar știați că există unele alimente pe care nu trebuie să le aruncați atunci când găsiți mucegai pe ele?
Ori de câte ori găsiți alimente mucegăite, este important să stabiliți dacă mucegaiul se află doar la suprafață sau dacă a contaminat întregul produs. Unele tipuri de alimente care nu trebuie consumate atunci când sunt mucegăite includ:
Biscuiți, pâine sau produse de patiserie
Aceste tipuri de alimente sunt moi, ceea ce înseamnă că bacteriile se pot răspândi cu ușurință. Odată ce apare mucegaiul pe pâine, înseamnă că întreaga pâine poate fi deja compromisă și este mult mai bine să o aruncați. Același lucru este valabil și pentru biscuiți și prăjituri. Indiferent cât de delicioase ar fi acestea.
Fructe și legume moi
Bacteriile se pot răspândi foarte repede în fructele mai moi. Exemple de astfel de fructe sunt căpșunile, strugurii, kiwi și alte fructe de pădure.
Produse lactate
Dacă găsiți mucegai în iaurt sau dacă laptele nu mai miroase bine, este timpul să îl aruncați. Anumite tipuri de brânză, smântână, iaurt și lapte trebuie aruncate imediat când sunt mucegăite.
Alte alimente de aruncat
Resturi. Atunci când ați lăsat resturile în frigider prea mult timp, sunt șanse ca acestea să fi mucegăit. Iar asta înseamnă că este timpul să le aruncați. Resturile sunt locul perfect pentru ca bacteriile să se răspândească, iar un pic de mucegai îți poate contamina toată mâncarea într-o singură zi.
Borcane de unt de arahide, jeleu sau alte produse tartinabile. Atunci când deschideți un borcan de unt de arahide și constatați că are mucegai, ar trebui să aruncați borcanul. Acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de creme tartinabile sau sosuri, cum ar fi gemul, compotul sau pesto.
Nuci și leguminoase. Dacă găsiți mucegai pe nuci, ar trebui să aruncați întregul pachet. Congelează-ți nucile și legumele. Astfel, acestea vor rămâne proaspete până la doi ani.
Ce poți păstra?
Bineînțeles, există unele alimente pe care nu trebuie să le aruncați complet. În cazul unora dintre acestea, ar fi suficient să tăiați pur și simplu părțile mucegăite sau să curățați mucegaiul. Alimentele enumerate mai jos sunt alimente pe care nu trebuie să le aruncați atunci când devin mucegăite:
Brânză. Unele brânzeturi tari pot fi consumate în continuare după ce au devenit mucegăite. Trebuie doar să tăiați partea mucegăită și să mâncați restul.
Carnea uscată. Același lucru este valabil și pentru cărnurile uscate. Deși, în acest caz, ar putea fi mai ușor să îndepărtați partea mucegăită decât să o tăiați.
Fructe și legume tari. În cazul fructelor sau legumelor, cum ar fi merele și morcovii, este complet sigur să tăiați părțile mucegăite și să folosiți restul fructului sau legumei pentru a le mânca. Alte exemple de fructe tari sunt: perele, bananele, mango, ananasul sau pepenele. Un alt tip de fructe pe care le puteți mânca în continuare după ce devin mucegăite sunt citricele, cum ar fi portocalele. Asigurați-vă doar că tăiați cu generozitate în jurul mucegaiului.