Totul este o chestiune de imaginație și de gândire cu privire la dressingul care se potrivește cel mai bine mâncării respective. Cu toate acestea, sosurile care îmbogățesc rețetele culinare sunt, de cele mai multe ori, cele care îngrașă cel mai mult. 

Da, sunt delicioase și există o mare varietate, dar trebuie consumate cu moderație, deoarece unele dintre ele sunt adevărate bombe calorice.

Nu le putem elimina pentru totdeauna din alimentația noastră. Din când în când, poți să te răsfeți cu maioneză, vinegretă sau sos bechamel și să compensezi cu exerciții fizice și activitate fizică pentru a arde toată această energie, dacă nu vrei să te îngrași și să acumulezi grăsime. Consumul lor în cantități mici poate fi o altă opțiune pentru a evita obiceiurile proaste.

De ce îngrașă sosurile

Majoritatea sosurilor îngrașă din cauza ingredientelor cu care sunt făcute. Cele mai multe sunt amestecuri și compuși de componente încărcate cu calorii, dar sunt atractive pentru noi, deoarece dau savoare palatului și fac mâncărurile mai atrăgătoare.

Este bine de știut că sosurile care conțin cantități mari de ulei (potrivit Fundației Spaniole de Nutriție (FEN), uleiul de măsline are 899 de calorii la 100 de grame), unt, făină, zahăr sau miere și nuci prăjite sau sărate sunt cele mai periculoase dacă vă gândiți să slăbiți. Acestea sunt primele lucruri care trebuie eliminate în dietele de slăbire sau din motive de sănătate, deoarece încorporează mult exces de grăsime.

Potrivit datelor compilate de site-ul tabladecalorias.net, acesta este clasamentul celor mai grase sosuri.

Maioneza

Adaugă un plus de savoare unor mâncăruri cum ar fi sparanghelul, creveții sau salata rusească, printre multe altele. Cea mai bună opțiune este să o preparați acasă sau să optați pentru o variantă light. Maioneza tradițională din comerț, deși depinde de marcă, conține ulei de soia, gălbenuș de ou, oțet de alcool, zahăr, coloranți și conservanți - toate acestea fiind bogate în grăsimi nesănătoase.

Ar trebui consumată în cantități mici, deoarece 100 de grame furnizează aproape jumătate din caloriile recomandate în dietele normale (700 de calorii).

Sosul de usturoi 

Cu gustul său inconfundabil de usturoi, se potrivește bine cu cartofi, orez, carne și pește. Conținutul său ridicat de ulei, muștar de ouă și sare, precum și de coloranți și conservanți, îl fac un aliment bogat în calorii: aproximativ 700 de calorii la 100 de grame de acest sos delicios.

Remoulade

Remoulade este o garnitură franțuzească pentru legume, carne sau pește la aburi. Ingredientele sale de bază, maioneza și muștarul, sunt deja bogate în calorii.

În plus, în amestec se adaugă anșoa, castraveți și capere, acoperite cu tarhon tocat. Cu o textură foarte cremoasă, cu doar 100 de grame contribuie cu 635 de calorii la dietă.

Tahini

De origine arabă, acest sos este din ce în ce mai prezent în preparatele noastre din carne și pește. El poate înlocui maioneza.

Se prepară cu ulei și susan foarte fin zdrobit pentru a obține o textură mai bună. Din cauza aromei puternice a susanului, se folosește în porții mici, deși 100 de grame reprezintă aproape 600 de calorii.

Sos Caesar

Acesta însoțește salata cu același nume și, din cauza conținutului său caloric (429 de calorii la 100 de grame), nu se recomandă consumul frecvent de sos Caesar, după cum se amintește în cartea Comer bien es fácil si sabes cómo, scrisă de Luis A. Zamora, nutriționist al emisiunii Más vale tarde de la La Sexta, și de jurnalistul Alberto Herrera.

Pesto 

De origine italiană, aroma sa puternică este o alegere bună pentru paste, pizza sau preparate din carne. Se prepară cu ulei, parmezan și brânză de oaie, usturoi, nuci de pin și busuioc. Suma acestor ingrediente oferă 450 de calorii la 100 de grame.

sursa foto: shutterstock.com