Cum faci turtă dulce acasă

În comerţ găseşti o mulţime de variante de turtă dulce, dar niciuna nu are savoarea celei preparate în casă în preajma sărbătorilor de iarnă. Poţi face din turtă dulce brăduţi, omuleţi, reni, clopoţei, steluţe, oameni de zăpadă şi tot ce îţi trece prin cap; dacă ai suficient de mult talent şi răbdare poţi face chiar o căsuţă din turtă dulce, cum ai văzut în filme.

Ingredientul secret pentru o turtă dulce reuşită

Poţi mânca cea mai bună turtă dulce, făcut chiar la tine acasă, după o reţetă neaşteptat de simplă.

Ai nevoie de 150 gr unt, 150 gr zahăr brun, un ou, 450 gr făină, 200 gr miere. Pentru aroma inconfundabilă de turtă dulce adaugă o lingură de vanilie şi una de scorţişoară, jumătate de lingurţă de sare şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu; după gust se pune nucşoară  şi cardamon. Ingredientul secret, care va da preparatului său o savoare aparte, este o linguriţă de ghimbir; aroma sa puternică şi gustul uşor iute se vor îmbina perfect cu celelalte ingrediente şi vor da, împreună, o aromă deosebită preparatului.

Trebuie să ştii că a prepara o turtă dulce ca la carte este simplu, dar durează, pentru că aluatul obţinut trebuie lăsat cel puţin opt ore sau, de preferat, peste noapte, la frigider, învelit în folie de prospeţime.

Amestecă într-un bol făina şi condimentele, iar în alt bol zahărul, mierea şi untul. Acestea din urmă se mixează câteva minute, înainte de a se adăuga oul. În această compoziţie se încorporează treptat făina şi condimentele, până când se formează un aluat ce poate fi frământat cu mâna. Coca de turtă dulce trebuie să stea apoi la rece timp de 8 ore sau chiar peste noapte. Înainte de a începe să te joci cu aluatul, acesta trebuie lăsat apoi la temperatura camerei timp de 30 de minute, pentru a deveni maleabil.

Intindeţi aluatul cu sucitorul, de preferat direct pe o foaie de copt, peste care aţi presărat puţină făină. Din foaia de aluat decupaţi apoi figurinele pe care le doriţi şi puneţi-le în tavă, pe o altă foaie de copt. Tava se bagă la cuptor timp de 8 minute, la o temperatură presetată de 180 de grade. Turta dulce se ornează după ce se răceşte.